Vrouw uit Kerkrade opgepakt na illegale handel in doodzieke kittens

Print
Vrouw uit Kerkrade opgepakt na illegale handel in doodzieke kittens

Foto: Istock

De Dierenbescherming is in Kerkrade een grootscheepse illegale kattenhandel op het spoor gekomen. Voor zover bekend is het de eerste keer in Nederland dat deze handel aan het licht komt.

"In de vijf jaar dat ik bij de Dierenbescherming werk heb ik dit nog niet eerder gezien. Wel soortgelijke illegale handel in honden, maar voor katten op deze schaal is het nieuw", zegt persvoorlichter Dik Nagtegaal.

Tegen een inwoonster van Kerkrade is inmiddels proces-verbaal opgemaakt.

Ziek
De vrouw verkocht dit jaar vanuit haar woning en via internet honderden kittens. Veel daarvan waren ziek, meerdere diertjes overleden kort na de verkoop. Ook werden de katjes te jong verkocht: de minimum leeftijd waarop ze bij de moeder mogen worden weggehaald is zeven weken.

De Kerkraadse plaatste tussen januari 2016 en nu onder verschillende namen in totaal 205 advertenties op Marktplaats. Daarin bood ze telkens nieuwe dieren van verschillende rassen aan. De illegale handel kwam aan het licht toen een diertje overleed en de koper geen verhaal kon halen. Dat was reden voor die koper om aangifte te doen bij de politie. Bij het landelijk meldpunt 144 kwamen rond die tijd meerdere meldingen binnen die allemaal wezen naar dezelfde handelaarster.

Honderden advertenties
Tijdens het daaropvolgende onderzoek door de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) en de Kerkraadse dierenpolitie kwamen de honderden advertenties aan het licht. Bij de vrouw thuis werden geen dieren aangetroffen. "Het is nog onbekend waar ze haar dieren vandaan haalde, of ze die zelf ergens had of dat er een fokkerij bij is betrokken. Dat moet allemaal nog worden onderzocht", aldus Nagtegaal. De Kerkraadse bleek niet in het bezit van een wettelijk vereist vakbewaamheidsbewijs. Evenmin had ze zich aangemeld als verkoopster bij het Ministerie van Economische Zaken, hetgeen verplicht is.