‘Motorclub Bandidos verbieden? Dan noemen ze zich Ramdidos’

Print
‘Motorclub Bandidos verbieden? Dan noemen ze zich Ramdidos’

Leden van Bandidos. Foto: ANP

Heeft het nut om een motorclub te verbieden? Het Openbaar Ministerie trekt deze week alles uit de kast om Bandidos het zwijgen op te leggen. "Zinloos; ze veranderen twee letters op hun hesje en gaan gewoon door."

Het motto van motorclub Bandidos – in 1966 opgericht in Texas – luidt: ‘We are the people your parents warned you about’ (Wij zijn de mensen voor wie je ouders je waarschuwden). Sinds 2014 heeft de club ook een afdeling in Nederland. En dat is een criminele bende, vindt het OM, dat deze week in de rechtszaal probeert de club te laten verbieden.

Geen bankrekening
"Zo’n verbod haalt niet veel uit", stelt Jan Brouwer, hoogleraar Algemene Rechtswetenschap aan de Rijksuniversiteit Groningen. "Bandidos heeft geen gemeenschappelijke bankrekening en geen gemeenschappelijke boekhouding. Dus wat bereiken we ermee? We weten niets eens of ze bij een verbod hun hesjes niet meer mogen dragen. Daar staat niets over in de wet."

Gevaar
Volgens het OM maken de leden van Bandidos zich regelmatig schuldig aan geweld, drugshandel, intimidatie en afpersing. De gevechten van Bandidos met rivaliserende motorclubs vormen een gevaar voor de openbare orde en veiligheid. Daarom wil het OM in de toekomst ook motorclub Satudarah laten verbieden.

"Stel dat het nu lukt om Bandidos te verbieden, dan noemen ze zich niet langer Bandidos, maar bij wijze van spreken Ramdidos", zegt Brouwer. "Ze veranderen twee letters op hun hesje en gaan gewoon door. Dat gebeurt nu ook in Duitsland, waar bepaalde afdelingen van Hells Angels door de rechter zijn verboden."

Kinderspel
Plus: het is kinderspel om een nieuwe motorclub op te richten, aldus Brouwer. "Kijk naar No Surrender. Die club startte in 2014 en is nu getalsmatig de grootste motorclub van Nederland. Een verbod is dus zinloos. Ik denk dat het veel efficiënter is om criminele leden van motorclubs vaker strafrechtelijk te vervolgen en op te sluiten."

Eerder geprobeerd
Het is niet voor het eerst dat het OM probeert een motorclub te verbieden. In 2009 maakte de Hoge Raad een einde aan pogingen om een afdeling van Hells Angels te verbieden. Volgens de rechters ging het toen te ver om een hele organisatie te verbieden, zelfs als meerdere leden zich schuldig maken aan ‘ongewenst gedrag’.

"Ik verwacht dat het OM heeft geleerd van die zaak en dat het nu wel kan lukken om een verbod af te dwingen", stelt Brouwer. Het OM verwacht dat zelf ook. "Het dossier van Bandidos is veel uitgebreider en omvangrijker dan dat van Hells Angels in 2009", laat woordvoerder Wim de Bruin van het Openbaar Ministerie weten.