Justitie: terreurverdachte Landgraaf dreigde met aanslag in Nederland

Print
Justitie: terreurverdachte Landgraaf dreigde met aanslag in Nederland

Afbeelding: AP

De 28-jarige terreurverdachte uit Landgraaf heeft gedreigd een aanslag in Nederland te plegen. Daarnaast wordt ervan verdacht van 2013 tot juni 2017 in en rond de moskee in Brunssum mensen voor de gewapende strijd in Syrië te hebben geworven.

Dat zei officier van justitie Marja Verbaas dinsdagmorgen tijdens de proforma-zitting bij de rechtbank Maastricht.

De man zou jongeren oproepen zich aan te sluiten bij milities die strijden tegen het regime van Assad. Volgens de officier werden ze aangespoord een goedkoop autootje aan te schaffen en te zien hoe ver ze zouden komen.

Verheerlijken
De terreurverdachte zou hebben gezegd dat Abu Bakr al Bagdadi, de leider van IS, zijn leider is die te allen tijden gehoorzaamd dient te worden. Ook zou hij de zelfmoordaanslag van de Maastrichtse student Sultan Berzel in Bagdad hebben goedgekeurd. Hij zou de strijd van IS verheerlijken en jongeren aanzetten tot migratie naar een Islamitisch land, stelt het Openbaar Ministerie.

De advocaat van de verdachte, Alper Çinar, bestrijdt alle verdenkingen die gebaseerd zijn op 'twijfelachtige' getuigenverklaringen en audiofragmenten'. Hij spreekt van een 'geruchtenmachine'. Voornamelijk gebaseerd op één bron en verder veel geruchten die stelselmatig worden herhaald. De aangetroffen IS-propaganda bij verdachte Khalid T. is "niet verboden en het denken is niet strafbaar." Zijn verzoek om vrijlating dan wel schorsing van de voorlopige hechtenis, eventueel met elektronisch toezicht is door de rechtbank afgewezen. 

Criminele organisatie
Khalid T. wordt tevens verdacht van lidmaatschap van een criminele organisatie, gericht op het plegen van terroristische misdrijven. Het verzoek door de advocaat om vrijlating dan wel schorsing van voorlopige hechtenis, eventueel met elektronisch toezicht, is door de rechtbank afgewezen. 
 

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje