Ex-PVV'er Heemels 14 maanden de cel in

Print
Ex-PVV'er Heemels 14 maanden de cel in

Afbeelding: ANP

Voormalig PVV-prominent Michael Heemels moet 14 maanden de cel wegens verduistering.

Dat besliste de rechter in Maastricht dinsdag. Mocht Heemels in de toekomst nog eens de fout ingaan, dan moet hij nog 4 maanden extra de cel in.

Lees ook: Gevallen 'golden boy' Heemels: 'Ik ben geschrokken'

Terugbetalen
Daarnaast moet de voormalig woordvoerder van Geert Wilders het verduisterde geldbedrag van zo'n 183.000 euro terugbetalen aan de PVV. Justitie eiste twee weken geleden 22 maanden cel. 

Voorbeeldfunctie
De rechter rekent het Heemels zwaar aan dat de fraude jarenlang heeft voortgeduurd. "Als politicus heeft hij een voorbeeldfunctie in de maatschappij. Integriteit zou hij hoog in het vaandel moeten hebben staan", aldus de rechter. 

Verslaving
Het geld gebruikte hij naar eigen zeggen om een drank- en drugsverslaving te bekostigen. Maar een groot deel van het bedrag gaf hij ook uit aan luxegoederen, zoals kaartjes voor Madonna en interieurspullen. 

Stress en hoogmoed
Volgens Heemels zelf greep hij naar drugs en alcohol vanwege de stress. Hij was fractieleider van de PVV Limburg en later werd hij woordvoerder van Wilders. Die twee functies combineerde hij en daardoor stond hij onder grote druk, aldus Heemels. Bovendien zou Wilders veeleisend zijn geweest. Hij rept van een ziekelijke werkwijze. "Elke minuut van de dag moest ik klaar staan om razendsnel te reageren op verzoeken van mijn leider. Drugs en alcohol boden me scherpte en rust." Heemels beweert dat zijn cocaïnegebruik ook leidde tot de aanschaf van luxegoederen. "Ik voelde me als een koning, dacht dat ik me alles kon permitteren."

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →