'Alleen verbod kan einde maken aan geweld Bandidos'

© AD

Alleen een verbod op Bandidos kan een einde maken aan het geweld en de criminaliteit van de motorclub. Dat verbod is niet in strijd met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM). "Net als racisten en terroristen kunnen systematische geweldplegers geen schuilplaats vinden in het EVRM."

Jos Emonts

Dat betoogden de officieren van justitie dinsdagochtend in de rechtbank in Utrecht namens het Openbaar Ministerie. Volgens de openbaar aanklagers heeft de Nederlandse overheid zich met strafrechtelijk ingrijpen en bestuurlijke maatregelen ingespannen om de dreiging van de club het hoofd te bieden. "Het resultaat was beperkt en de effecten kortdurend".

Volgens het Openbaar Ministerie ligt het probleem niet bij de individuele leden, die steeds weer vervangen worden maar zit het diep in de clubcultuur verankerd. Dus moet de club verboden worden.

UitlokkenDe officieren van justitie sloten hun pleidooi af zoals ze het ruim twee uur waren begonnen. "Onze rechtsstaat kan geen groeperingen tolereren die geweld en andere criminaliteit plegen, uitlokken en belonen".

In de visie van het Openbaar Ministerie willen de grote outlaw clubs het recht van de sterksten laten gelden als het gaat om de vraag waar welke chapters gehuisvest mogen worden of welke kledij mag worden gedragen. Het is onacceptabel dat motorclubs hun leden bedreiging met geld als ze met politie en justitie praten. "Als iemand de club wil verlaten wordt dat bestraft met afpersing en geweld."

GrondrechtDe officieren onderstreepten dat de vrijheid van vereniging een belangrijke grondrecht voor de burgers. De overheid moet echter ook de grondrechten van andere burgers beschermen. "Nederlanders moeten veilig naar de sportschool kunnen gaan, of naar een café of naar de markt zonder in een primitieve gewapende stammenstrijd terecht te komen. De inwoners van Nieuwstadt, Susteren en Kerkrade moeten rustig kunnen slapen zonder angst voor handgranaten of molotovcocktails in hun straat."

Dinsdagmiddag komt Marnix van der Werf namens de Bandidos aan het woord. Het proces voor de civiele rechter wordt bijgewoond door een zevental leden van Bandidoschapters uit Nederland en het buitenland. Zij dragen geen clubkleding.

De Bandidos worden officieel vertegenwoordigd door hun Europese president de Deen Mike Kok. Waarschijnlijk is dit zijn bijnaam. Van het Limburgse Bandidoschapter heeft niemand de reis naar de rechtbank Midden-Nederland in Utrecht gemaakt.