Tien vragen en antwoorden over het pilletje tegen Tihange

Print
Tien vragen en antwoorden over het pilletje tegen Tihange

Jongeren onder de 18 in een straal van 100 kilometer en volwassenen onder de 40 die minder dan 20 kilometer van een kerncentrale wonen krijgen jodiumtabletten. Afbeelding: Mischa Keijser

Ruim 150.000 kinderen in Limburg krijgen jodiumpillen thuisgestuurd. Dat gebeurt in de komende weken. De pillen zijn bedoeld voor iedereen onder de 18 in een gemeente die minder dan 100 kilometer van een kerncentrale ligt. Waar zijn die pillen eigenlijk goed voor? Tien vragen en antwoorden. En daaronder een aantal filmpjes met uitleg.


1. Wat zijn jodiumtabletten? 
Dat zijn pillen met de werkzame stof kaliumjodide. Die stof kan door een jong lichaam gemakkelijk opgenomen worden. Bij een nucleaire ramp in bijvoorbeeld Tihange kan onder meer radioactief jodium vrijkomen. 
Dat kan bij jonge mensen en ongeboren kinderen leiden tot schildklierkanker. Jodiumtabletten verzadigen die schildklier vooraf met onschuldig jodium en blokkeren zo de opname van radioactief jodium. 

2. Wie krijgen die jodiumpillen?
De overheid deelt jodiumtabletten uit aan mensen onder de 40 die minder dan 20 kilometer en aan iedereen onder de 18 jaar in een straal van 20 tot 100 kilometer van een kerncentrale wonen. In Limburg krijgen zelfs jongeren in Maasbree (106 kilometer van Tihange) de pillen, omdat het dorp bij de uitgestrekte gemeente Peel en Maas hoort. 

3. Waarom krijgen volwassenen hier geen pillen?
Ongeboren baby’s en kinderen tot 18 jaar lopen het meeste risico om later schildklierkanker te krijgen als ze radioactief jodium binnenkrijgen. 
De kans neemt af naarmate je ouder bent. Voor mensen boven de 40 jaar is er geen verhoogd risico. 
Het is volgens atoomwaakhond ANVS zeer onwaarschijnlijk dat vanuit Tihange zoveel radioactief jodium naar Limburg waait dat volwassenen (18-40 jarigen) jodiumtabletten moeten innemen. 

4. En zwangere vrouwen dan?
Die kunnen jodiumtabletten voor 2,95 euro kopen bij de apotheek of drogist om hun ongeboren kind te beschermen. Dat geldt ook voor vrouwen die zwanger willen worden. 
Ook oppasopa’s en -oma’s en iedereen die niet tot de doelgroep behoort kan de pillen kopen. 

5. Krijgen scholen en crèches ook jodiumtabletten?
Dat is uiteindelijk wel de bedoeling. En dat geldt ook voor bijvoorbeeld kinderdagverblijven, campings en jeugdgevangenissen. Het ministerie van Volksgezondheid gaat daarover in overleg met de gemeenten, veiligheidsregio’s en GGD’s. 

6. Waarom worden de pillen voor kinderen thuisbezorgd?
Dan hoeven de tabletten niet meer zoals tot nu toe vanuit een nationaal of regionaal depot te worden verspreid als er al een kernongeval heeft plaatsgevonden. Dat scheelt veel chaos en kostbare tijd. 

7. Dus de pillen beschermen tegen radioactieve straling?
Nee, alleen tegen radioactief jodium, niet tegen andere radioactieve stoffen die door het lichaam kunnen worden opgenomen, zoals cesium of strontium. Daar bestaan geen preventieve geneesmiddelen voor. Volgens de antikernenergiebeweging Wise zorgen jodiumpillen daarom voor een vals gevoel van veiligheid. 

8. Wanneer moet je de pillen innemen?
Voordat je in contact komt met radioactief jodium. Daarom moet je de pillen in huis hebben voordat de ramp gebeurt. De pillen later innemen heeft weinig zin. Het is echter wel de bedoeling dat de tabletten niet op eigen initiatief worden ingenomen. 
Wacht tot de overheid een seintje geeft via NL-Alert of L1. Doe dat niet op goed geluk, het tijdstip van innemen luistert nauw. De dosering hangt af van je leeftijd. 

9. Hoeveel pillen worden bezorgd en hoelang blijven ze goed?
In totaal krijgen 1,2 miljoen huishoudens in Nederland per huishouden een doosje met tien tabletten. De tabletten zijn minstens tien jaar houdbaar. Je kunt ze het best bewaren bij kamertemperatuur, droog, afgeschermd van licht en buiten bereik van kleine kinderen. 

10. Hoe groot is de kans dat ze ooit nodig zullen zijn?
Die kans is ontzettend klein, bezweert de Nederlandse stralingsautoriteit ANVS. Maar burgemeesters vrezen dat er onrust ontstaat onder de bevolking nu er desondanks pillen worden uitgedeeld. Ze voorzien dat de veiligheid van kerncentrales weer ter discussie zal worden gesteld. Met een voorlichtingscampagne worden inwoners vanaf 3 oktober geïnformeerd over de jodiumtabletten en andere maatregelen die je kunt treffen om voorbereid te zijn op een kernongeval.