'Tactiek Openbaar Ministerie in Bandidoszaak onwettig'

Leden van Bandidos.© ANP

De manier waarop het Openbaar Ministerie probeert de Bandidos te verbieden druist in tegen belangrijke grondrechten, waaronder het verenigingsrecht, van de leden van de motorclub en tegen internationale verdragen. Daarop staat maar een sanctie: de rechtbank moet het OM niet ontvankelijk verklaren.

Jos Emonts

Dat betoogde advocaat Marnix van der Werf dinsdagmiddag in de rechtbank Midden-Nederland. "Veel van de gewoontes van de Bandidos waaraan het OM aanstoot neemt, vallen gewoon onder het verenigingsrecht".

LuizenkammenDe raadsman van de Bandidos zegt dat het Openbaar Ministerie tendentieus is en "zo onsecuur als het luizenkammen bij een kind met een hark. Je vernielt het hele hoofd terwijl de luizen hun weg blijven vinden".

BeeldvormingVolgens Van der Werf maakt het Openbaar Ministerie in de strijd tegen de Outlaw Motor Gangs (OMG) gebruik van een uitgekiende tactiek. "Bij het OM is men niet dom. Het streeft naar beeldvorming en wil publiciteit genereren. De Bandidos geloven dat het verbod van de Bandidos een opstapje is om ook andere motorclubs te verbieden."

ToevalVan der Werf sluit niet uit dat de aanhouding vorige week van de drie Satudarahleden en de doorzoekingen van clubhuizen toeval is. Maar dat het OM kort voor de Bandidoszaak aankondigt dat ook voor Satudarah een verbodsverzoek in de maak is berust volgens hem niet op toeval. "Bandidos hebben niets te maken met Satudarah, maar door het continue over motorclubs in het algemeen te hebben, straalt dit ook weer af op de Bandidos."

MediastrateegDe presentatie in de pers van een door de politie en de Universeit Leiden gehouden onderzoek waaruit zou blijken dat 85 procent van de leden van de motorclub een strafblad zou hebben - dat gebeurde donderdag - is volgens Van der Werf zeker geen toeval. "Er zit een goede mediastrateeg bij het OM."

VerbiedenOver het huiswerk van de juristen van het OM was Van der Werf minder lovend. "De wereldwijde ondeelbare Bandidosclub die het OM wil verbieden is er helemaal niet. Er is alleen een Europese Federatie. Een daarvan is de regionale federatie West Central, waarbij de Nederlandse chapters zijn aangesloten. Dus ook een landelijke Bandidosvereniging Nederland bestaat niet. Er zijn drie zelfstandige opererende chapters : MC Sittard, MC Utrecht en MC Nijmegen. Een verbod van Holland MC kan de drie chapters dus niet raken."

Tot slot: De verdediging van Bandidos vindt dat de rechtbank niet bevoegd is om zich over een verbodsverzoek buiten ons land te buigen. "De Nederlandse rechter gaat niet over wat Nederland niet raakt."

De civiele zaak gaat vrijdag verder.