Toegankelijkheid voor mensen met beperking getest in Weert

Print
Toegankelijkheid voor mensen met beperking getest in Weert

Foto: Istock

Wethouders, raadsleden en ambtenaren testten dinsdagmiddag op uitnodiging van de stichting Toegankelijkheid Weert in oprichting de toegankelijkheid van de binnenstad van Weert voor mensen met een beperking.

Dat viel nog niet mee, want hoewel Weert op het eerste oog heel toegankelijk lijkt voor mensen die niks mankeren, in een rolstoel of met een rollator ziet de wereld er heel anders uit.

Bewust maken
De stichting wil met deze actie politici en ambtenaren daarvan bewust maken. En dat lukte. Wethouder Paul sterk die onder meer als ‘blinde’ de binnenstad van Weert betrad, raakt geheel gedesorienteerd, gaf hij toe. Gelukkig kreeg hij hulp en aanwijzingen. "Als ik alleen was geweest,  had ik het nooit zover gered" , zei hij.

Kroeg
In Nederland heeft 15 procent van alle mensen een of andere beperking. Vaak lopen die tegen problemen aan. Bijvoorbeeld op de Oelemarkt in Weert. Daar is volgens Esther van den Bor, beweegmakelaar in Weert en zelf rolstoelster, geen enkele kroeg toegankelijk voor rolstoelers. Als je collega’s besluiten daar een biertje te gaan drinken, dan haak je al automatisch af, aldus Van den Bor.