'Uitroepen onafhankelijkheid Catalonië is nabij'

Print
'Uitroepen onafhankelijkheid Catalonië is nabij'

Protesten in Barcelona. Foto: Photo News

Het is een kwestie van tijd voordat de Catalaanse onafhankelijkheid wordt uitgeroepen. Dat kan gebeuren zodra de officiële uitslag van het referendum bekend is, zegt premier Carles Puigdemont van Catalonië. "Binnen 48 uur daarna kunnen we de onafhankelijkheid uitroepen."

Puigdemont zei tegen de Britse omroep BBC dat 'geen enkele samenleving een toestand moet accepteren die het niet wil'. Veel Catalanen accepteren niet langer dat ze Spaans zijn. De uitkomst van het referendum wijst op een overweldigende meerderheid: ruim 90 procent van de opgekomen kiezers wil niet meer bij Spanje horen.

Dialoog
"Ik heb de dialoog gezocht, maar Madrid heeft in het geheel niet gereageerd", aldus de Catalaanse premier. Als de Spaanse overheid overgaat tot het aanhouden van bewindslieden van de Catalaanse regering, beschouwt Puigdemont dat als de zoveelste fout van Madrid.

Referendum
Tijdens het referendum zondag, dat door de rechter werd verboden, stemden zo'n 2,2 miljoen mensen over de voorgenomen onafhankelijkheid van Catalonië. De Spaanse politie trad hard en gewelddadig op om het referendum te verhinderen. Sindsdien zijn de verhoudingen tussen de voor- en tegenstanders van Catalaanse onafhankelijkheid verder op scherp komen te staan.


Foto: photo news.

Opruiing
Ondertussen wil het Spaanse hooggerechtshof dat het hoofd van de Catalaanse politie getuigt over beschuldigingen over opruiing. Josep Lluis Trapero zal moeten toelichten hoe de arrestatie van enkele hoge Catalaanse ambtenaren is verlopen.

Uitleg
De ambtenaren werden door de Spaanse politie in september opgepakt in de aanloop naar het referendum. Het hof wil weten hoe de Catalaanse politie zich daarbij opstelde. Trapero is niet de enige die zijn rol mag komen uitleggen; ook een tweede hoge Catalaanse politiefunctionaris is opgeroepen.

Het hooggerechtshof in Madrid oordeelde in een eerder stadium dat het referendum in Catalonië onwettig was en niet mocht worden gehouden. De regering van Catalonië zette de volksraadpleging ondanks het verbod door.