Brussel sleept Ierland voor het hof in zaak-Apple

Print
Brussel sleept Ierland voor het hof in zaak-Apple

EU-commissaris Margrethe Vestager. Afbeelding: EPA/Michael Reynolds

EU-commissaris Margrethe Vestager (Mededinging) daagt de Ierse regering voor het Europees Hof van Justitie wegens nalatigheid in de Apple-zaak.

Dublin heeft tot nu toe gefaald om 13 miljard euro bij het Amerikaanse techbedrijf aan achterstallige belastingen terug te vorderen, verklaart zij. Dat had zij de Ierse fiscus augustus vorig jaar gesommeerd. "Meer dan een jaar nadat de commissie dit besluit heeft genomen, heeft Ierland het geld nog steeds niet geïnd, ook niet gedeeltelijk", zegt Vestager. "We begrijpen dat terugvordering moeilijk kan zijn maar lidstaten moeten voldoende voortgang boeken om de concurrentie te herstellen."

Illegale staatssteun
Het Amerikaanse bedrijf kreeg volgens de Europese Commissie illegale staatssteun dankzij belastingvoordelen die andere bedrijven niet kregen. In 2014 opende de commissie een onderzoek naar de overeenkomsten die Apple in 1991 en 2007 met de Ierse fiscus sloot. daaruit bleek volgens Vestager dat Apple in 2014 feitelijk slechts 0,005 procent belasting betaalde.

Apple was al bij het EU-hof in beroep gegaan tegen het commissiebesluit. Het bedrijf heeft het geld wel opzijgezet.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen