SP grote dwarsligger in provinciebestuur

Print
SP grote dwarsligger in provinciebestuur

Afbeelding: Rob Oostwegel

De SP in de provincie worstelt met haar rol als bestuurderspartij. Sinds 2015 zitten de socialisten in de coalitie. De laatste maanden botst het flink met de andere partijen.

Harde aanvallen en verwijten richting deputés. Dwarsliggen bij belangrijke en gevoelige thema’s. De SP in de provincie laat de laatste tijd steeds meer een hard tegengeluid horen. Bijvoorbeeld bij de herindeling in de regio Parkstad, de uitbreiding van pretpark Toverland of de aanleg van de randweg Nederweert manifesteren de socialisten zich als de grote dwarsligger.

Hopeloos
Vrijdag zwaaide SP’er Peter Visser officieel af als Statenlid. De provincie meldde eerder in een verklaring dat hij vanwege privéomstandigheden stopt. Maar aan De Limburger bevestigt Visser dat hij opstapt omdat hij het niet eens is met de koers. Volgens hem loopt Limburg met het landbouwbeleid hopeloos achter op de rest van Nederland.

Visser had gehoopt dat er met de SP in de coalitie fundamenteel iets zou veranderen. "Ik heb me heel hard ingezet voor een innovatieve en duurzame landbouw. Maar er zit zo weinig beweging in dat ik me er niet langer prettig bij voel. Het CDA voert de regie. Als er spijkers met koppen geslagen moeten worden, is de stem van de boeren altijd weer doorslaggevend."

Altijd kritisch
Visser zegt dat er geen conflict is met de andere SP’ers. Fractieleider Bram Schaminée en gedeputeerde Daan Prevoo van de SP zeggen dat de sfeer uitstekend is. In 2015 is er met CDA, VVD, D66 en PvdA een coalitieakkoord afgesloten. Prevoo: "Afspraken die daar in staan worden nageleefd. Op alle andere punten maakt de fractie een eigen afweging. De SP kijkt naar de inhoud, voert een scherp debat en is altijd kritisch. Dat komt de besluiten alleen maar ten goede. Over het vertrek van Visser zegt hij: "In de coalitie bereiken we als SP een hoop. Maar ik snap dat het voor sommige mensen niet snel genoeg gaat."

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →