Fraudeverdachte koopt via omweg ‘eigen panden’ terug

Print
Fraudeverdachte koopt via omweg ‘eigen panden’ terug

Afbeelding: IStock

De van belastingfraude verdachte vastgoed-investeerder Ben V. uit Maastricht koopt via een omweg panden terug, waarop eerder beslag is gelegd. Dat schrijft zakenblad ‘Quote’.

De 57-jarige V. zou de fiscus voor een bedrag van mogelijk vijf miljoen euro hebben benadeeld, zo maakte het Openbaar Ministerie (OM) vorig jaar bekend. De Maastrichtenaar wordt daarnaast verdacht van witwassen en valsheid in geschrifte. Het justitieel onderzoek naar hem loopt nog.

Zowel het OM als FGH Bank liet voor miljoenen beslag ­leggen op onroerend goed van V. en diens vennootschappen. FGH, dat zijn hypotheken terugeist, heeft vorig jaar een deel van dat onroerend goed laten veilen.

Dochter
Volgens 'Quote' is een aantal van die vooral in Limburg gelegen panden aangekocht door Diamant OG, een vennootschap van de Amsterdamse beleggers Jan Wieger van der Linden en Max Abram. Diamant heeft de panden weer doorverkocht aan MoMeWi OG. Dat is een vennootschap die eerder dit jaar is opgericht door Abram, Van der Linden en Mexuar Holding uit Maastricht. V. is directeur van deze bv, die op naam staat van zijn 21-jarige dochter. Kadastergegevens bevestigen de bevindingen van 'Quote'.

Kantoorpand
MoMeWi kocht recent ook een kantoorpand aan de Schoutlaan in Weert van een vennootschap van FGH Bank. Ook daarbij ging het om een pand waarop beslag was gelegd. De thuisbasis van V.’s bedrijvengroep, een pand aan de Lambertusstraat in Maastricht, is eveneens door MoMeWi overgenomen. V. wil geen toelichting geven bij de transacties, laat een woordvoerster van zijn bedrijf weten. De FGH Bank zegt niet inhoudelijk op de verkopen in te kunnen gaan. Het enige dat de bank kwijt wil, is dat het erop lijkt dat bij het checken van de kopers de interne procedures niet volledig zijn gevolgd. "Dat zijn we nu aan het bekijken. De procedures zelf houden we ook nog eens tegen het licht."

Asielzoekers
Vorig jaar dook de naam van V. ook op rond een veelbesproken vastgoedtransactie in Maastricht. Hij verkocht een pand aan de Parkweg met fiks verlies aan een Duits bedrijf. Kort daarna werd bekend dat het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers het gebouw wilde huren. Dat leidde tot protest van omwonenden. Toen later bekend werd dat V. op verdenking van fraude en witwassen was aangehouden, stelden omwonenden ook vraagtekens bij de verkoop van het pand. Volgens V. was  niets mis met die transactie.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →