'Makelaar verduisterde spaarcentjes van oudere klanten'

Print
'Makelaar verduisterde spaarcentjes van oudere klanten'

Afbeelding: iStock

Het Openbaar Ministerie (OM) eist 3,5 jaar cel tegen Maastrichtenaar Ralph B. voor verduistering en witwassen.

Hij vulde  het ene gat met het andere. Zoveel gaf B. woensdag voor de rechtbank wel toe. De Maastrichtenaar, die een makelaarskantoor runde, ontpopte zich als financieel adviseur en liet met name oudere klanten vele tienduizenden euro’s inleggen, met een mooie rente als belofte en de toezegging dat het geld altijd teruggehaald kon worden.

Maar hij gebruikte het geld om zakelijke schulden af te lossen bij de bank en andere schuldeisers. Privé en zakelijk liepen, via verschillende rekeningen, dwars door elkaar. "Mijn doel was om geld aan te trekken om van te leven.” 

Paardrijles
Hij betaalde er tevens de huur van zijn woning, zijn kantoor en bijvoorbeeld de paardrijlessen van zijn dochter mee. Ondanks een waarschuwing van de Autoriteit Financiële Markten ging hij hier mee door. Totdat hij niet meer kon betalen. Vijf gedupeerden, die bedragen tot aan 125.000 euro hadden zien verdwijnen, stapten naar de rechter.

Dat dit alles kon gebeuren omdat B. zich bezighield met zaken waar hij onvoldoende verstand van had, en waarvan hij naar eigen zeggen ook spijt heeft, daar wil de officier van justitie niet helemaal aan. Temeer daar B. op zeker moment ook in beeld kwam tijdens een onderzoek dat was opgestart na de vondst van een xtc-lab in Sittard-Geleen. Agenten troffen daarbij, verstopt in een hondenmand, 50.000 euro cash aan. ‘Geleend van Ralph B.’, zo gaf de  eigenaar aan toen hij werd gevraagd naar de herkomst van het geld.

Chemicaliën
Maar bij onderzoek van de boeken, bleek al snel dat B. zoveel geld niet kon hebben. Sterker nog: er kwam een totaalbedrag van 413.000 euro uit de administratie naar boven waarvan de herkomst niet te verklaren was. B. legt uit dat veel van zijn klanten cash betaalden. Als dat zo is, zo beredeneert het OM, dan is er hoe dan ook sprake van belastingfraude.

Maar de officier van justitie  vermoedt witwaspraktijken. B. weigert te vertellen waar sommige bedragen vandaan komen. Ook wil hij niet uitleggen waarom, en voor wie, hij via weer een nieuw opgericht verfbedrijfje, voor forse bedragen chemicaliën bestelde in China. De officier sprak woensdag hardop uit dat hij een verband met het Sittard-Geleense xtc-lab vermoedt.

De rechtbank mag zich nu buigen over de onoverzichtelijke administratie van B.  Uitspraak over twee weken.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen