Politie jaagt online op verkopers van illegaal vuurwerk

Print
Politie jaagt online op verkopers van illegaal vuurwerk

Afbeelding: ANP

De politie heeft gegevens van duizenden Nederlandse internetprofielen en websites verzameld waarop illegaal vuurwerk wordt aangeboden.

De advertenties worden de komende tijd nageplozen, waarna verkopers én kopers een bezoekje van de politie kunnen verwachten.

Sociale media
Het is voor het eerst dat de politie op grote schaal jacht maakt op online vuurwerkhandelaren. Via sociale media, zoals Instagram en Facebook, wordt massaal gehandeld in onder meer illegale cobra’s, lawinepijlen en flowerbeds. "De afgelopen jaren was de pakkans te laag", zegt projectleider Marcel Kruize van de Nationale Politie. "We gaan de handel nu frustreren."

Alleen al via internetblogs zijn 1.400 Nederlanders in beeld die illegaal vuurwerk aanbieden. "Zeker een paar honderd blogs worden gebruikt voor de professionele handel", stelt Kruize. "Op dit moment achterhalen we de identiteit van verkopers en kopers. Ook zijn we in overleg met Instagram om zoveel mogelijk accounts waarop wordt gehandeld uit de lucht te halen."

Match
Als in een internetadvertentie een 06-nummer of mailadres wordt genoemd, halen rechercheurs die gegevens door de politiesystemen. "Veel Nederlanders hebben wel eens een melding of aangifte gedaan, of ze zijn wel eens getuige geweest. We kijken of we die gegevens kunnen koppelen aan de contactinformatie in vuurwerkadvertenties."

Bij een match zoekt de politie naar meer bewijs dat iemand online vuurwerk verkoopt of koopt. Zo hebben internetrechercheurs gisteren tijdens een landelijke actiedag in Schagen 63 processen-verbaal opgemaakt. "Die mensen kunnen binnenkort een bezoekje van de politie verwachten", zegt Kruize. "Bij ernstige zaken starten we een groot strafrechtelijk onderzoek."

Levensgevaarlijk
Volgens de politie is de handel in illegaal vuurwerk levensgevaarlijk: niet alleen voor kopers en verkopers, maar ook voor onschuldige omstanders. Zo wordt het vuurwerk steeds vaker per post verstuurd, waardoor pakketbezorgers risico lopen. De Inspectie Leefomgeving en Transport onderschepte vorig jaar honderd pakketten met vuurwerk. Een jaar eerder waren dat er nog maar 35.

De afgelopen jaarwisseling raakten meerdere mensen zwaargewond door vuurwerk. In totaal werden 72 mensen behandeld door een traumachirurg. De meeste zware ongelukken ontstonden door illegaal knalvuurwerk – zoals cobra’s. Bij 30 procent van de vuurwerkslachtoffers was waarschijnlijk sprake van blijvende schade. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →