Volg live: dag vol acties en stakingen in basisonderwijs

Print
De meeste van de 6500 basisscholen in Nederland gooien de deuren donderdag dicht. De meesters en juffen leggen het werk neer uit protest tegen de lage salarissen en hoge werkdruk in het basisonderwijs.

Tienduizenden basisschoolleraren bezoeken in de middag een protestmanifestatie in het Zuiderpark in Den Haag, voorzien actievoerende lerarenorganisaties. Ook in onze provincie vinden diverse acties plaats. Volg alle ontwikkelingen hier op de voet.

Met de acties protesteren de leraren tegen de lage salarissen en hoge werkdruk in het basisonderwijs. De meeste ouders hebben volgens onderwijsorganisaties voor opvang voor de kinderen gezorgd of hebben een dag vrij genomen.

Miljoenen
De politiek wil 270 miljoen euro uittrekken voor hogere salarissen. Maar volgens lerarenorganisaties is zo'n 900 miljoen euro nodig om de salarissen in het basisonderwijs gelijk te trekken met vergelijkbare beroepen. Bovendien zou nog eens een half miljard euro nodig zijn om de werkdruk te verlagen. Volgens ingewijden is het nieuwe kabinet van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie overigens van plan die laatste eis in te willigen.

De Haagse protestmanifestatie, bestaand uit onder meer cabaret, filosofie en 'serieuze zaken', begint donderdag om 13.00 uur. Elise Inderhees, Charlotte Roodbeen en Danielle Lormans van IKC De Liaan in Helden zijn bij de actiebijeenkomst in het Zuiderpark in Den Haag en houden ons via Twitter op de hoogte. Onze verslaggever Carola de Boer doet de hele dag vanuit Limburg verslag van de stakingsdag.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →