Sheriff Las Vegas: Moeilijk te geloven dat schutter alleen opereerde

Print
Sheriff Las Vegas: Moeilijk te geloven dat schutter alleen opereerde

Sheriff Joseph Lombardo vindt het moeilijk te geloven dat Stephen Paddock in zijn eentje handelde. Afbeelding: AFP

Handelde schutter Stephen Paddock (64) in zijn eentje toen hij zondag het bloedbad aanrichtte in Las Vegas? Sheriff Joseph Lombardo denkt dat hij hulp had, zei hij tijdens een persconferentie waarbij nieuwe details werden onthuld. Ook zei hij dat er bewijs is dat Paddock een ontsnappingsplan had.

"Misschien is hij een superman", sprak Lombardo. Daarna corrigeerde hij zijn woordkeuze, omdat superman in Amerika een positieve held is. "Je weet wel, een super yay-hoo die in zijn eentje handelde. Maar dat is moeilijk te geloven."

Multimiljonair
Paddock, een multimiljonair die geregeld met forse bedragen 'verantwoord' gokte, richtte zondag een bloedbad aan vanuit een hotelkamer op de 32ste verdieping. Hij schoot 58 mensen dood en verwondde er meer dan 500 op een countryfestival in de gokstad in Nevada. De schietpartij hield volgens de autoriteiten negen tot elf minuten aan. De autoriteiten tasten nog in het duister over het motief van de dader.

Lombardo zei tijdens de persconferentie dat in de auto van Paddock nog eens 1.600 stuks munitie werden gevonden. Ook werd explosief materiaal in de wagen aangetroffen. Wat hij daarmee van plan was, is niet duidelijk, zei de sheriff. Eerder werd al bekend dat in de hotelkamer van Paddock 23 wapens werden gevonden, in twee woningen van hem nog eens 26. Twaalf van de geweren in zijn hotelkamer waren zo bewerkt dat ze net als een machinegeweer honderden kogels per minuut konden afvuren.

Volgens de sheriff van Las Vegas had de schutter een ontsnappingsplan. Daar zou bewijs voor zijn, maar meer kon Lombardo daarover nog niet over onthullen. Paddock ontsnapte echter niet, maar bracht zichzelf om het leven toen de politie zijn hotelkamer naderde.

In het weekend voor de fatale schietpartij had Paddock via Airbnb nog een kamer gehuurd in het Ogdenhotel in Las Vegas. De kamer had uitzicht op het muziekfestival, The Life of Beautiful, waar Chance the Rapper, Muse en Lorde optraden. Waarom hij dat deed is niet bekend.

Vriendin
De vriendin van Paddock, Marilou Danley, arriveerde in de nacht van woensdag op donderdag vanuit de Filipijnen in Los Angeles, waar de FBI haar opwachtte voor ondervraging. Ze stelde in haar verklaring dat ze geen idee had van de gewelddadige plannen van haar vriend.