Toeloop manifestatie leraren veel groter dan verwacht

Print
"We zitten nog na te shaken", zegt Thijs Roovers van de samenwerkende onderwijsbelangenorganisaties over de protestactie voor meer loon en minder werkdruk donderdag in Den Haag. Er werden 30.000 stakende meesters en juffen in het Haagse Zuiderpark verwacht, het waren er volgens de organisatie zeker 60.000. "En dan zijn er onderweg nog twintig bussen blijven steken, die hebben het niet gehaald."

Roovers schat het totale aantal stakers in het hele land zelfs op zeker 75.000 onderwijzenden. "Een mooi resultaat op 120.000 leraren." Niet iedereen kwam naar Den Haag, want er waren ook lokale manifestaties, zoals in Venray. Ook hebben mensen gewoon thuis gestaakt.

Lees ook: Grote drukte Kinderpretland Weert door lerarenstakingen

Entertainer Dolf Jansen, die de actie in het Zuiderpark aan elkaar praatte, genoot zichtbaar en hoorbaar van zijn enorme gehoor. Hij had weleens voor 30.000 mensen gestaan, zei hij, maar nooit verwacht dat zich dat zou herhalen: "En nu zijn jullie met het fucking dubbele!"

Zin
Roovers verklaart de onverwacht grote opkomst onder meer uit het gevoel dat is ontstaan dat actievoeren echt zin heeft. Volgens hem heeft ook het bericht van woensdag dat er een half miljard extra voor het onderwijs bij komt, juist aan de opkomst bijgedragen. "Protesteren heeft blijkbaar zin. Aan de andere kans is er het gevoel dat het nog steeds niet genoeg is, maar dat we nu moeten doorpakken. En de aandacht in de media was de laatste dagen natuurlijk groot."

Lees ook: Begrip voor acties basisonderwijs Limburg

Ondanks de onvrede in onderwijsland had de manifestatie in het Zuiderpark plaats in een goede en zelfs jolige sfeer. ,,Het is ook wel een leuk teamuitje'', beaamde een van de actievoerende juffen. Er werd luid meegezongen en volop meegedeind met optredende artiesten en een groepje onderwijzers waagde zich zelfs aan een polonaise.

Maar het doel van de actie bleef vooropstaan: Onderwijsbond CNV deelde tassen uit met de tekst 'If you can read this, thank your teacher'. Een van de stakers liep met een bordje rond met een Loesje-spreuk, 'LERAAR, dat is toch een eerstelijns administratief hulpverlenende allrounder met hands-onmentaliteit DIE LES GEEFT?'

Elise Inderhees, Charlotte Roodbeen en Danielle Lormans van IKC De Liaan in Helden zijn bij de landelijke actiebijeenkomst. Ze houden ons via Twitter op de hoogte.