Een derde Limburgse burgemeesters wordt bedreigd

Print
Een derde Limburgse burgemeesters wordt bedreigd

Politiebewaking voor het huis van burgemeester Som van Kerkrade. Hij werd in 2015 een poos bedreigd. Afbeelding: De Limburger

Een derde van de Limburgse burgemeesters wordt bedreigd. Dat staat in een onderzoek onder bijna vierduizend burgemeesters, wethouders, raadsleden en ambtenaren. Toch is er volgens het rapport geen sprake van grootschalige geslaagde criminele beïnvloeding.

Van de burgemeesters uit onze provincie geven 8 van de 21, die aan het onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen hebben deelgenomen, aan ooit bedreigd te zijn. Bij de raadsleden komt die score uit op 18 van de 157 en bij de ambtenaren zijn dat er 3 van de 19.

Landelijk blijkt één op de vier ondervraagde burgervaders ervaring te hebben met bedreigingen door criminelen.

Open riool
Veel bedreigingen worden geuit via social media als Twitter. Dit wordt veelvuldig aangemerkt als ‘open riool’, maar ook bedreigingen die hier worden gedaan worden als intimiderend ervaren en ze hebben veel impact op betrokkenen. De aard van de bedreigingen was divers. Landelijk is verschillende keren dreiging met brandstichting als voorbeeld genoemd, waaronder het in de brand steken van een auto. Andere voorbeelden zijn het achterlaten van een bompakket, bezoek aan de voordeur en uitschelden. 

Volgens de ministeries van Veiligheid en Justitie en Binnenlandse Zaken gaat het om een 'eerste indicatie van de aard en omvang van de problemen'. 

Uit criminele hoek
Pogingen tot beïnvloeding door criminelen vinden plaats in kleine en grote gemeenten en in alle provincies, maar het zijn vooral burgemeesters in de grotere gemeenten die hebben aangegeven dat zij (vaak anoniem) zijn bedreigd uit criminele hoek. 

Van de 225 ondervraagde burgemeesters (er zijn 388 gemeenten in Nederland) gaat het in totaal om 24 procent. Voor zover de onderzoekers dat hebben kunnen controleren, zijn bedreigingen met geweld niet recent in de praktijk gebracht.

Omkoping
Van alle ondervraagde lokale politici en ambtenaren zegt één procent te maken hebben gehad met bedreigingen, die invloed hebben gehad op besluitvorming. Omkoping wordt veel minder genoemd. Infiltratie door een functionaris met crimineel oogmerk wordt in 8 procent van de gemeenten gezien.

Volgens ministers Stef Blok (Veiligheid en Justitie) en Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) wordt 'op lokaal niveau de impact op de lokale democratie gevoeld', maar is nog niet vastgesteld wat de gevolgen zijn voor de nationale veiligheid.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →