Trucks met explosief materiaal aangetroffen in Parijs

Print
Trucks met explosief materiaal aangetroffen in Parijs

Een Franse soldaat tijdens de noodtoestand na de aanslagen in Parijs Afbeelding: ANP

In een wijk in het noordoosten van Parijs zijn vanochtend zes flessen brandstof en een eenvoudig ontstekingsmechanisme aangetroffen onder enkele vrachtwagens. Het zou gaan om cementwagens van Lafarge, een Frans-Zwitsers bedrijf dat bouwmaterialen maakt.

Dat zeggen bronnen dichtbij het onderzoek, melden meerdere Franse media. De flessen werden ontdekt door werknemers. De gerechtelijke politie in Frankrijk zou niet uitgaan van terrorisme.

In verbinding met mobiele telefoon
De ontdekking van de vrachtwagens in het negentiende arrondissement komt enkele dagen na de vondst van gascilinders met een ontstekingsmechanisme in een gebouw in het zestiende arrondissement van de Franse hoofdstad in de nacht van vrijdag op zaterdag. De cilinders stonden in verbinding met een mobiele telefoon die hen kon ontsteken waardoor een explosie zou ontstaan. De politie heeft toen vijf verdachten aangehouden dankzij de oplettendheid van een buurtgenoot.

Terroristische banden
Een van de verdachten werd al in de gaten gehouden door de Franse overheid vanwege zijn radicalisering en vermeende terroristische banden. De minister stelde eerder dat dit incident laat zien dat het risico op een aanslag in Frankrijk onverminderd groot is. "Het opblazen van een gebouw in een chic gedeelte van Parijs, dat is een signaal dat niemand veilig is. Het gebeurt niet alleen in de buitenwijken", aldus Gerard Collomb (minister van Binnenlandse Zaken). 

Volgens een bron dichtbij het onderzoek hebben de twee vondsten niets met elkaar te maken.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →