Advocaat voormalig PVV'er Heemels wil hoger beroep

© ANP

De advocaat van voormalig PVV’er Michael Heemels wil dat zijn cliënt in hoger beroep gaat.

Jule Peeters

Dinsdag werd Heemels veroordeeld tot een onvoorwaardelijke celstraf van 14 maanden.

VerduisteringDe oud-fractievoorzitter van de PVV in de Limburgse Provinciale Staten, die ook woordvoerder was van Geert Wilders, heeft 176.000 euro verduisterd uit de partijkas. Dat geld ging op aan luxespullen, drank en drugs.Lees ook: Gevallen 'golden boy' Heemels: 'Ik ben geschrokken'

Karikatuur“De manier waarop de straf door de rechter is gemotiveerd vind ik potsierlijk”, zegt Heemels’ advocaat Geertjan van Oosten. “In het vonnis wordt een karikatuur gemaakt van mijn cliënt. Er wordt totaal geen acht geslagen op de omstandigheden.” Heemels heeft altijd gezegd dat hij verslaafd is geraakt aan verdovende middelen omdat hij de extreme werkdruk niet aankon onder de veeleisende Wilders.Van tafelDe rechter veegt dat argument van tafel. "Niet iedereen die bloot staat aan hoge werkdruk, grijpt naar de cocaïne en licht zijn partij zo lang en zo genadeloos op", staat in de uitspraak.

AdviesVan Oosten zegt dat hij Heemels, die officieel zelf moet beslissen, met klem zal adviseren in hoger beroep te gaan. Als dat gebeurt gaat de oud-politicus uit Herkenbosch voorlopig niet de gevangenis in. Dat hoeft pas wanneer de straf onherroepelijk is.

VoorbeeldfunctieDe rechter heeft een zwaardere straf opgelegd dan normaal omdat Heemels destijds een voorbeeldfunctie had. Hij heeft het aanzien van de politiek geschaad. Naast de celstraf moet hij ook het geld terugbetalen aan de PVV.