Niet overal wordt gestaakt: 'We willen ouders niet opzadelen met ons probleem'

Print
Niet overal wordt gestaakt: 'We willen ouders niet opzadelen met ons probleem'

Foto ter illustratie. Afbeelding: iStock

Op basisschool De Driehoek in Griendtsveen gaat vandaag alles gewoon door. “Toen ik vanmorgen op de fiets door wind en regen naar school trapte, dacht ik wel even: was ik maar naar Den Haag gegaan”, grapt leerkracht voor groepen 4,5, en 6 Robert van Vegchel.

Verder was het een dag als alle andere. Maar even voor het speelkwartier kwamen ouders met gebak en kon het docententeam er een wat langere middagpauze van maken.

Bij de les ‘Nieuwsbegrip’, waar telkens een actueel onderwerp aan bod komt, is de staking besproken met de leerlingen. Sommige vonden het jammer dat er vandaag geen vrije dag was. Van Vegchel legde in de les uit dat het belangrijk is dat leraren meer geld gaan verdienen.

Lees ook: Toeloop manifestatie leraren veel groter dan verwacht 

“Maar ik vertel óók waarom we niet staken vandaag. We hebben vijftig leerlingen en moeten het doen met een klein team. Veel ouders helpen mee en zijn erg betrokken bij de school. Die willen we niet opzadelen met een probleem door vandaag zomaar alles stop te zetten. Ik wil solidair zijn met de collega’s die nu in Den Haag staan, maar de relatie met de ouders van de kinderen is zeker bij zo’n kleine school een stuk belangrijker.”

Lees ook: Grote drukte Kinderpretland Weert door lerarenstakingen

Van Vegchel vindt het vooral belangrijk dat de nadruk na de staking niet meer zo op vergaderen ligt. De vergadercultuur zit bij sommige scholen ingebakken. De Driehoek probeert dat volgens Van Vegchel te beperken tot een minimum. Een keer in de twee weken. “Het is belangrijk om het geld dat nu wordt toegezegd vanuit Den Haag niet op een hoop te gooien, maar om het een duidelijk doel te geven. Zeg, 500 miljoen gaat naar onderwijsassistenten. Gebeurt dat niet, dan ben ik bang dat het geld verdwijnt in een bodemloze put.” 

Lees ook: Begrip voor acties basisonderwijs Limburg

Elise Inderhees, Charlotte Roodbeen en Danielle Lormans van IKC De Liaan in Helden zijn deze donderdag bij de landelijke actiebijeenkomst in het Zuiderpark in Den Haag. Ze houden ons via Twitter op de hoogte.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen