Gedeputeerde Prevoo voor rechter over homobeleid

Print
Gedeputeerde Prevoo voor rechter over homobeleid

Afbeelding: iStock/De Limburger

SP-gedeputeerde Daan Prevoo is donderdag voor de rechter gedaagd. Hij is afspraken over nieuw homobeleid in Limburg niet nagekomen, beweert de oud-voorzitter van belangenclub Roze Limburg.

De civiele zaak draait om afspraken die volgens Annelies Hintjes in verkiezingstijd zijn gemaakt. Zij was toen voorzitter van de inmiddels opgeheven Stichting Roze Limburg.

Verkiezingen
In de aanloop naar de laatste Provinciale Statenverkiezingen presenteerde ze een plan voor nieuw homo- en transgenderbeleid in Limburg. Dat stuurde ze aan lijsttrekkers van de SP, PvdA en  GroenLinks.  Als zij dat zouden steunen en het plan via een motie na de verkiezingen zouden indienen, beloofde Roze Limburg als tegenprestatie in campagnetijd reclame te maken voor de linkse partijen via zijn website en netwerk.

Reclametekst
Prevoo reageerde per e-mail positief. De SP’er zorgde ervoor dat er ook een reclametekst werd verstuurd. Daarmee hadden de twee een overeenkomst, beweert Hintjes’ advocaat Stephan Mulders. Alleen: zijn deel van de verplichtingen kwam Prevoo nooit na. Voor het plan van Roze Limburg heeft geen enkele politicus zich uiteindelijk ingezet.

Geen akkoord
Prevoos advocaat Dennis van Tilborg zegt dat uit niets blijkt dat er een overeenkomst is. "Er is geen akkoord ondertekend. Prevoo was en is bereid om zijn steun te geven aan het verbeteren van de positie van homo’s en transgenders. Het sluiten van een akkoord met de verplichting om een motie in te dienen is heel iets anders. Dat achtte hij niet juist omdat dit afbreuk zou doen aan zijn onafhankelijke positie als volksvertegenwoordiger. Dergelijke afspraken heeft hij dan ook niet gemaakt.”

Toegeven
Hintjes eist dat Prevoo in de media toegeeft dat er wel degelijk harde afspraken gemaakt zijn. Binnen twee weken volgt de uitspraak. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →