Bidprentje gevonden: dodental bombardement op Geleen bijgesteld

Print
Bidprentje gevonden: dodental bombardement op Geleen bijgesteld

Het bombardement van Geleen op 5 oktober 1942 Afbeelding: De Limburger

Donderdag op de kop af 75 jaar geleden losten 257 toestellen van de geallieerde luchtmacht een ongekende lading bommen boven Geleen. Een dramatische vergissing – Aken was het doelwit- met dito gevolgen. Geleense stadshistorici deden deze week een opmerkelijke ontdekking.

Sinds jaar en dag vermelden alle geschiedenisboekjes dat er bij het bombardement op Geleen in 1942 welgeteld 83 doden vielen te betreuren. Maar een ‘verdwaald’ bidprentje uit 1942 levert nu het bewijs dat het aantal dodelijke slachtoffers moet worden bijgesteld naar 84, zo bevestigt voorzitter Ad Hoogenboom van de plaatselijke heemkundevereniging tegenover deze krant.

Overrompeld
"De voorbije dagen kreeg een van onze leden een partij dodenprentjes in bezit. Tussen al die prentjes zat er één die ons heeft overrompeld”, schetst de 66-jarige Gelener. Blijkens de tekst is ook Sittardenaar Laurens Muijrers in de bommenregen om het leven gekomen. Het slachtoffer woonde in de Veestraat in de Sittardse volkswijk Sanderbout, was 48 jaar, had zes kinderen en werkte als houwer in de staatsmijn Maurits. In de late avonduren van die vijfde oktober werd hij op weg naar zijn werk dodelijk getroffen, zo valt op te maken uit de opvallend gedetailleerde tekst op het bewuste bidprentje. "In volle overtuiging zijn plicht te gaan vervullen voor zijn gezin, verlaat hij hen laat in de avond om zijn werk te gaan verrichten. Maar zie, onderweg vlucht hij voor het bombardement en zoekt dekking. Ook hier achtervolgt hem het noodlot, hij sterft”, zo valt te lezen.

Op zoek
De Geleense heemkundigen gaan nu naarstig op zoek naar nabestaanden van Laurens Muijrers. "De kans is groot dat er ergens in Limburg nog nazaten van hem wonen of andere mensen die hem gekend hebben. We willen zo snel mogelijk met hen in contact komen, zodat we ook het 84ste slachtoffer een gezicht kunnen geven en meer over hem te weten komen. Dat beschouwen we als onze dure plicht”, benadrukt Hoogenboom.

In de krant van vrijdag uitgebreid aandacht voor het zware bombardement op Geleen in 1942. 

 

 

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen