Spaans hof verbiedt debat Catalaans parlement

Print
Spaans hof verbiedt debat Catalaans parlement

Catalaanse premier Carles Puigdemont. Afbeelding: ANP

Het constitutionele hof van Spanje heeft de bijeenkomst van het Catalaanse parlement in Barcelona komende maandag verboden.

In het debat zou de mogelijke onafhankelijkheid van Catalonië besproken worden. Afgelopen zondag koos 90 procent van de Catalaanse stemmers bij referendum voor afscheiding van Spanje. 

Afscheiding
Premier Carles Puigdemont van Catalonië zinspeelde er deze week op dat het parlement tijdens de bijeenkomst van maandag de afscheiding door Catalonië van Spanje al kon uitroepen.

Verbod
De Spaanse socialisten zijn bij het hof in Madrid een gerechtelijke procedure begonnen over de rechtmatigheid van het debat. De socialistische partij is fel tegenstander van onafhankelijkheid van Catalonië. Eerder verbood hetzelfde hof het referendum over onafhankelijkheid. De autoriteiten in Catalonië negeerden dat verbod. Bij het referendum vielen bij ongeregeldheden honderden gewonden.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →