Congres praat over wapenwet na aanslag Las Vegas

Print
Congres praat over wapenwet na aanslag Las Vegas

Afbeelding: ANP

In het Amerikaanse Congres worden na de bloedige aanslag in Las Vegas voorzichtige pogingen gedaan het vastgelopen debat over wapenwetgeving vlot te trekken.

Enkele Republikeinse senatoren zijn bereid te praten over een verbod op het gebruik van een mechanisme waarmee een semi-automatisch wapen legaal kan worden omgebouwd naar een volautomatisch geweer.

Spervuur
Stephen Paddock, de man die in Las Vegas met honderden schoten per minuut 58 festivalgangers en uiteindelijk zichzelf doodde, maakte gebruik van zo'n omgebouwd wapen. Nog eens ongeveer vijfhonderd mensen raakten door dat spervuur gewond.

Bump stock
Volautomatische wapens zijn grotendeels verboden, maar apparatuur (een zogenoemde 'bump stock') om de wapens om te bouwen is wel vrij verkrijgbaar. De Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Paul Ryan, zei donderdag dat daar "natuurlijk naar moet worden gekeken"'.

Ryan zei niet eens te weten dat zulke ombouwmogelijkheden bestonden, tot het bloedbad in Las Vegas. Andere Republikeinen, doorgaans voorstander van vrij wapenbezit, zijn eveneens bereid om een verbod op ombouwapparatuur te overwegen.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →