VS-militair vervolgd voor mishandeling in Schinveld

Print
VS-militair vervolgd voor mishandeling in Schinveld

De militair vlak voor het handgemeen in de Schinveldse Bossen. Afbeelding: De Limburger

Schinveld - Justitie in de Verenigde Staten gaat de Amerikaanse militair vervolgen, die vorige maand een inwoner van Schinveld mishandelde.

De nasleep van die mishandeling liep uit op een nationale rel, door de aanhouding van een fotograaf die het incident had vastgelegd.

Gewond
De militair mishandelde activist Nico Trommelen van Stop AWACS bij een boomhut in de Schinveldse bossen. Trommelen raakte daardoor gewond. Van de mishandeling maakte persfotograaf Chris Keulen uit Maastricht beelden, met de bedoeling die in NRC te publiceren. De politie hield de fotograaf echter ruim twee uur vast in een cel en nam zijn geheugenkaart in beslag. 

Excuses
Nadat er onder meer Kamervragen waren gesteld over het incident bood het Openbaar Ministerie excuses aan voor de handelwijze van de politie. "Journalisten moeten in vrijheid hun werk kunnen doen", aldus het OM.

Trommelen kreeg donderdag een brief van het OM waarin staat dat de Amerikaanse autoriteiten de strafzaak willen overnemen van justitie in Nederland.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen