Jubelstemming in Nederland krijgt geen vat op Verstappen

© AFP

Half Nederland mag dan verwachten dat Max Verstappen ook in Japan zomaar kan winnen. Zelf weet hij dat het zo niet werkt. "Hier moeten we het allemaal eerst maar weer laten zien.”

Arjan Schouten

In het filmpje ziet hij er best wel stoer uit, in zijn bogu-harnas, gewapend met een shinai-zwaard van bamboe. Maar zo sterk en zelfverzekerd als een ware kendo-meester voelde Max Verstappen zich allerminst, toen hij zich eerder deze week voor een promotieclip van werkgever Red Bull in Tokio waagde aan de Japanse zwaardvechtkunst. Zijn nasale stem verraadt dat hij als zwaardmeester in Tokio uitstekend acteerde.Slapen
Rondom de twee verplichte promotiemomenten zag hij helemaal niks van al dat duizelingwekkende moois wat de Japanse hoofdstad te bieden heeft. Ja, zijn bed. En de binnenkant van zijn ogen. Uit pure noodzaak. "Ik voelde me na de race in Maleisië zo slecht. En meteen doorvliegen naar Japan was ook niet echt fijn. Dus in Tokio heb ik bijna alleen maar geslapen”, vertelt Verstappen, als hij redelijk opgeknapt (‘het gaat de goede kant op, voor het weekeinde ga ik weer goed zijn’) aanschuift in de paddock van Suzuka.

Ziek
De ochtend voor de race in Maleisië voelde hij het al. Een geblokkeerde neus. Hoofdpijn. Niet dat er twijfel was of hij wel zou rijden. "Met een gebroken been stap ik zelfs nog in, niemand anders rijdt in mijn auto. Maar ziek was ik wel. Dus uitrusten leek me richting de volgende race hier in Japan even het beste.”

Nagenieten
Ook van nagenieten is het dus nog niet gekomen. Een paar fragmenten, meer heeft hij nog niet teruggezien. Of dat het er ooit nog van gaat komen, blijkt ook nog maar de vraag. "Na de eerste vier rondjes is het toch alleen maar saai”, klinkt het lachend uit de mond van de Limburger die zo vroeg al Lewis Hamilton inhaalde en de leiding niet meer afstond.

Felicitaties
Op sociale media feliciteerden onder anderen premier Rutte en Geert Wilders hem met zijn tweede Formule 1-zege. En ook zijn telefoon explodeerde zo ongeveer weer van alle berichten. "Daar ben ik wél even mee bezig geweest, ja. Ik denk dat ik nu nog meer reacties heb gekregen dan vorig jaar na mijn zege in Barcelona. Ik heb ook meer vrienden nu, hè… Ach, dat allemaal bijhouden lukt me toch al niet meer, joh. Op Twitter kijk ik sowieso al niet meer. En ook op Instagram bijna nooit meer.”

Kalmpjes
Die jubelstemming die in eigen land opeens weer aan de oppervlakte komt na zijn onverwachte eerste zege in dit rampseizoen, heeft dan ook geen vat gekregen op de hoofdrolspeler zelf. "Ik had de zege in Maleisië ook helemaal niet aan zien komen. Wist wel dat we nu een veel betere auto hebben dan bij de seizoenstart in Australië. Maar ik had niet gedacht dat ik van een Mercedes weg zou rijden en ‘m zo zou winnen. De manier waarop ik won, was sterk. Maar dat alles betekent niet dat ik hier in Japan weer even kan gaan winnen. Bij Mercedes en Ferrari mogen ze dat roepen, wij zitten nog niet in die positie. Eerst maar weer eens de juiste afstellingen zien te vinden.”

Rampseizoen
Na alle ellende van eerder dit jaar. is de 20-jarige Verstappen wat voorzichtiger geworden. En tegelijkertijd ook positiever, zo meent hij zelf. Eerder dit jaar riep hij op donderdag ook al wel eens dat het toch wel weer niks zou worden. "Met zo’n negatieve houding ga je ook forceren’’, weet hij nu. "En als je niet lekker in je vel zit, krijg je die auto ook niet optimaal afgesteld. Dan ga je ‘overdriven’.’’ Dus wat het ook wordt in Japan, in wat lang een rampseizoen was telt Verstappen nu vooral zijn zegeningen. "Hier moeten we het allemaal eerst nog maar maar eens laten zien. Maar goed, tot Maleisië was het een seizoen om te vergeten, nu heb ik tenminste nog iets positiefs om op terug te kijken.’’

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal