Wachtwoordstress: Was het nu @welkom12#6%9 of 12welkom@G6#?

© ANP

De Nobelprijs voor Natuurkunde is gewonnen door drie Amerikaanse Einsteins die ons alles kunnen vertellen over zwaartekrachtgolven. Ongetwijfeld historisch onderzoek, maar ik wacht nog altijd met smart op het eerste genie dat een formule bedenkt om alle pincodes, wachtwoorden, gebruikersnamen en DigiD’s te onthouden waarmee je elke dag je bestaan overeind moet houden.

Roel Wiche

Zonder hogere wiskunde ben je tegenwoordig reddeloos verloren als je een 3D-prinsessentaart op HEMA.nl wilt bestellen. Omdat experts op een toon alsof een nucleaire ramp nadert, afraden om steeds hetzelfde getal of woord te gebruiken, hebben we thuis alle 129 varianten in een boekje genoteerd. Dat boekje bewaren we in een kluis, maar ook daarvoor is weer een toegangscode vereist. En waar bewaar je díe dan weer?Verander je wachtwoordNog angstaanjagender is dat je voortdurend je pincodes en wachtwoorden moet veranderen, waardoor in je hoofd een chaotisch labyrint van epische proporties dreigt. Was het nu @welkom12#6%9G? Of toch 12welkom@G9%6#? Het is trouwens een wonder dat u dit stukje kunt lezen. Bij het opstarten van mijn computer bleek ik mijn gebruikersnaam vergeten. Pas vlak vóór de deadline wist ik die weer. Godzijdank.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal