Doden en chaos door zware storm in Duitsland

Print
Doden en chaos door zware storm in Duitsland

Afbeelding: Getty Images

De zware storm die donderdag na Nederland ook over het noorden van Duitsland raasde, heeft daar zeker zeven mensen het leven gekost.

Omvallende bomen maakten de meeste slachtoffers. In Berlijn riep de brandweer de noodtoestand uit, hun collega's in onder meer Hamburg ontraadden de burgers de deur uit te gaan.

Doden
In de deelstaat Brandenburg kwamen vier mensen om, onder wie een man van 72. Hij kreeg een boom bovenop zich toen hij probeerde een dikke tak van de straat te halen. Twee anderen raakten bekneld in hun auto en overleefden het niet. Ook zijn doden gemeld in Hamburg, Berlijn en Schwerin.

Verkeerschaos
Op tal van plaatsen ontstond een verkeerschaos doordat treinen en bussen uitvielen en wegen versperd raakten. Ook verscheidene luchthavens hadden veel last. In de grote steden konden duizenden forenzen een tijdlang niet van werk of school naar huis. Alleen al in Hamburg werden de hulpdiensten in twee uur tijd ruim zevenhonderd keer gebeld om te komen. Volgens een woordvoerder is dat een normaal aantal voor een hele dag en nacht. In Berlijn kwamen tussen 16.00 en 19.00 uur ongeveer evenveel telefoontjes binnen.

Opvang
Door kapotte bovenleidingen raakte het treinverkeer her en der ernstig ontregeld. Op tal van stations strandden reizigers. De sneltrein van Amsterdam naar Berlijn kwam niet verder dan Bad Bentheim, net over de grens bij Oldenzaal. De vierhonderd passagiers zijn opgevangen in een sporthal. Velen kunnen daar op veldbedden de nacht doorbrengen. In Kassel moest de lokale overheid voor zo'n duizend mensen die niet verder konden onderdak regelen.

Orkaankracht
De meteorologische dienst waarschuwde in de Harz voor buien met orkaankracht. Bovenop de Brocken, de hoogste berg in het gebied, werden windsnelheden van bijna 180 kilometer per uur gemeten.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →