Maastricht gaat seksuele intimidatie aanpakken

Print
Maastricht gaat seksuele intimidatie aanpakken

Afbeelding: Istock

De gemeente Maastricht gaat de strijd aan met seksuele intimidatie op straat en in het uitgaansleven.

De stad wil in navolging van Amsterdam en Rotterdam de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) zodanig wijzigen dat seksuele intimidatie in het openbaar strafbaar kan worden gesteld. Burgemeester Annemarie Penn-te Strake gaat daar als portefeuillehouder openbare orde en veiligheid mee aan de slag, in opdracht van de voltallige gemeenteraad. 

Brandbrief
Directe aanleiding tot de aanpak van seksuele intimidatie in met name het uitgaansleven, vormt een brandbrief van een tienkoppig groepje vrouwelijke studenten van de Universiteit Maastricht, dat zich ‘Consent Matters’ (toestemming is nodig) noemt. De club werd opgericht nadat op de universiteit diverse studenten hadden geklaagd over seksuele intimidatie tijdens het uitgaan. 

Op een besloten Facebookpagina werden daarover vervolgens in een maand tijd zestig anonieme verhalen geplaatst. De vrouwen schreven onder meer in hun kont te zijn geknepen, seksueel getinte opmerkingen naar hun hoofd geslingerd te hebben gekregen, nagefloten te zijn, online te zijn gestalkt of met de drug GHB in hun drankje te zijn gedrogeerd en vervolgens aangerand.

Impact
"Er bestaan natuurlijk verschillende gradaties", zegt Eva de Haan (21) van Consent Matters. "Maar vergeet niet dat de impact ook al heel groot op iemand kan zijn als die op straat op agressieve wijze met seksueel getinte teksten wordt geconfronteerd. 
Of hinderlijk wordt gevolgd." 

Burgemeester Penn-te Strake benadrukt dat de aanpak van dit soort gedrag niet van vandaag op morgen geregeld zal zijn. "Omdat er in veel gevallen sprake is van eenop- eensituaties, dus zonder getuigen. Maar we gaan zeker verder dan het verstrekken van een waarschuwingsfoldertje. Denk daarbij aan opsporing en vervolging door politie en Openbaar Ministerie, maar ook aan preventie. En aan gesprekken met horecaondernemers in wier zaak dit soort praktijken zich voordoen, bijvoorbeeld."
 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →