Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan overleden

Print
Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan overleden

Eberhard van der Laan, burgemeester van Amsterdam. Afbeelding: ANP/Robin van Lonkhuijsen

Burgemeester Eberhard van der Laan is donderdagavond overleden in Amsterdam. Dat maakte de gemeente vrijdag bekend in een verklaring. Hij stierf volgens zijn woordvoerder "thuis in alle rust" op 62-jarige leeftijd aan de gevolgen van longkanker.

Eberhard van der Laan, geboren op 28 juni 1955 te Leiden, groeide op als huisartsenzoon in een gereformeerd gezin in Rijnsburg als jongste van zes kinderen.. Hij studeerde rechten in Amsterdam, was advocaat en werd begin jaren 80 politiek assistent van wethouder Jan („In geouwehoer kun je niet wonen”) Schaefer in Amsterdam, van wie hij het politieke handwerk leerde. In 2008 werd hij minister van Wonen, Wijken en Integratie in het kabinet-Balkenende IV.

Twee jaar later, in juli 2010, werd Van der Laan benoemd tot burgemeester van Amsterdam, als opvolger van Job Cohen.

Ajax
Tijdens zijn burgemeesterschap wist Van der Laan zich zeer geliefd te maken bij de Amsterdamse bevolking en was een trouw fan van Ajax.

In oktober 2013 werd bekend dat Van der Laan prostaatkanker had, waarvan hij later genas. Maar in januari van dit jaar bleek dat hij longkanker had. "Een rotziekte", zoals hij die noemde. Op 30 juli 2017 was hij te gast bij het VPRO-televisieprogramma Zomergasten, waarin hij werd geïnterviewd door Janine Abbring. Het programma trok bijna een miljoen kijkers, van wie een groot aantal de uitzending gezamenlijk live volgde.

Ziekte
Vorige maand legde hij wegens ziekte zijn taken neer, en afgelopen week zijn, naar verluidt, koning Willem-Alexander en premier Mark Rutte bij Van der Laan op bezoek geweest in diens ambtswoning. De goede band tussen de koning en de burgemeester stamt uit 2013, toen Willem-Alexander in Amsterdam werd ingehuldigd. Ook vicepremier en partijgenoot Lodewijk Asscher is dezer dagen nog op bezoek geweest bij Van der Laan.

Steun
Op 20 september applaudisseerden honderden Amsterdammers voor de ambtswoning van Van der Laan om het steun te betuigen en zijn geliefde lied ‘Aan de Amsterdamse grachten’ te zingen.

Van der Laan was vader van vijf kinderen.

"Het gemeentebestuur en de medewerkers van de gemeente Amsterdam betreuren het verlies van een geliefde burgemeester en leven mee met zijn familie en andere naasten", staat in de verklaring.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →