Bisschop Wiertz vertrekt op z’n verjaardag

Bisschop Frans Wiertz© ANP

Bisschop Frans Wiertz treedt af op zijn verjaardag. Dat heeft hij vrijdagochtend bekendgemaakt tijdens een persconferentie in het bisschoppelijk paleis in Roermond.

Hans Goossen

Wiertz wordt op 2 december 75 jaar. Op die leeftijd mag hij met emeritaat. In maart heeft hij zijn ontslag al aangeboden bij de paus. In mei kwam het bericht dat die dat accepteerde.

"Ik zit niet op mijn pensioen te wachten want ik heb mijn werk altijd met plezier gedaan, maar door mijn oogproblemen kan het niet meer", zei Wiertz tijdens de persconferentie. "Bovendien is het alleszins redelijk dat je op je 75ste stopt met werken."

GezondheidsproblemenDe in Kerkrade geboren geestelijke werd in 1993 benoemd tot bisschop als opvolger van de veelbesproken Johannes Gijsen. Wiertz kampt al langer met gezondheidsproblemen. Hij lijdt aan de oogaandoening maculadegeneratie, die op termijn tot blindheid kan leiden. Het is een erfelijke ziekte die in de familie van Wiertz vaker voorkomt, zo vertelde hij vorig jaar in het EO-tv-programma Geloof en een Hoop Liefde.

De procedure voor de opvolging van Wiertz is inmiddels in gang gezet.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal