IN BEELD: Dat moet een enorme klap zijn geweest

Print
Brendan van den Beuken, beeldcoördinator van De Limburger, legt elke week een foto onder het vergrootglas. Hij zoekt naar het ander verhaal achter bijzondere of actuele foto’s. Hij beschrijft wat hij ziet wanneer hij langer naar een foto kijkt.

Averij
In de haven ligt een gehavend schip. De zijkant is met grote stalen platen provisorisch dichtgelast. Aan de buitenkant zijn H-balken bevestigd om de constructie van het schip weer stevigheid te geven. Rechts van het opgelapte deel zie je die constructiebalken aan de binnenkant zitten.
De metalen buitenkant is tussen die balken een beetje ingedeukt. Dit komt door de massale druk van het golvend water tegen het schip op volle zee. Je ziet dit reliëf zo goed, omdat het licht niet recht op de zijkant valt, maar er van achter naar voren langsstrijkt.
Dit heet in de fotografie: strijklicht. Hierdoor zie je elke oneffenheid. Via een touwladder kun je op de houten plateaus komen. Daar zullen de lassers wel hebben gestaan.

Schade
We zien de USS John S. McCain, een torpedojager van de Amerikaanse marine. De schade is groot. Dat moet een enorme klap zijn geweest. En dat klopt, de torpedojager is ’s morgens om 5.25 uur in botsing gekomen met een olietanker. En niet in een krappe haven… nee, op volle zee. Je vraagt je toch werkelijk af hoe dit kan gebeuren. Een schip uitgerust met de laatste computer- en radartechnologie kan een enorme olietanker toch op tientallen kilometers detecteren.Voorrang
De schade zit aan de linkerkant van het schip. Volgens het zeerecht had de McCain voorrang moeten krijgen. Maar als stuurman van een torpedojager snap je toch dat een olietanker eigenlijk alleen maar rechtdoor kan varen en een ‘remweg’ heeft van bijna 10 kilometer! Op de brug moet iemand hebben zitten slapen. En dat is waarschijnlijk ook gebeurd. In de afgelopen 30 jaar is de Amerikaanse vloot van 600 naar 275 schepen teruggebracht. Tijd voor oefeningen is er bijna niet meer en de werkdruk is enorm gestegen. ’s Nachts zit er maar een officier op de brug.

Matroos op de buik
Op het tweede touwladder staat een matroos met een witte emmer. Hij wordt stevig vastgehouden door een andere matroos die op zijn buik ligt. Weer twee andere matrozen houden hem ook aan een touw vast. Ze staan er een beetje ongeïnteresseerd bij. Maar waar gaat hij met die emmer naartoe? Hij staat al op de onderste tree. Als hij nog lager moet, kan hij beter de andere ladder gebruiken. Maar misschien moet hij de onderkant van de rand schilderen. 

De rest staat op de uitkijk. Beetje aan de late kant.