Anti-nucleaire wapengroep wint nobelprijs voor de Vrede

© AFP

Een internationale campagne om een einde te maken aan nucleaire wapens heeft de nobelprijs voor de vrede gewonnen.

AD

Het Nobelcomité stelt dat het gevaar van het gebruik van kernwapens in de wereld groter is dan het in lange tijd is geweest. Bovendien bestaat het gevaar bestaat dat steeds meer landen kernwapens gaan maken, zoals Noord-Korea. ,,Kernwapens vormen een permanente dreiging voor de menselijkheid en het leven op aarde.''Chemische wapensICAN speelt vooral een grote rol op juridisch gebied, stelt het comité. Internationaal zijn er wel afspraken om de verspreiding van landmijnen, clusterbommen en biologische en chemische wapens tegen te gaan, maar dergelijke afspraken ontbraken nog over de veel gevaarlijker kernwapens. "ICAN heeft geholpen om dat juridische gat te vullen."ICAN is een samenwerking tussen 450 non-gouvernementele organisaties uit honderd landen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

CruciaalDe Nederlandse vredesorganisatie PAX is blij dat ICAN de Nobelprijs voor de Vrede heeft gekregen. PAX is onderdeel van ICAN, een internationale organisatie tegen kernwapens. "Niet dreiging en afschrikking, maar internationale samenwerking is cruciaal voor het voorkomen van de verspreiding van massavernietigingswapens. Landen die hun verantwoordelijkheid nemen, kiezen voor de weg van onderhandeling", laat PAX weten.

"Het Nobelcomité kiest duidelijk voor verzoening in plaats van retoriek. PAX steunt de keuze voor diplomatieke oplossingen, zoals ook voor de situatie met Noord-Korea, die uit de hand loopt vanwege twee roekeloze leiders die de levens van miljarden mensen op het spel zetten", aldus de vredesorganisatie.

BurgeroorlogVorig jaar won Juan Manuel Santos, voor zijn resolute inspanningen om een einde te maken aan de burgeroorlog die meer dan vijftig jaar in Colombia woedde. Vier jaar geleden ging de titel naar een organisatie die zich hard maakte om chemische wapens te elimineren, het OPCW.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal