Moeder vindt dochter (13) als prostituee online: 'Ik besloot haar zelf te boeken'

© Rv

De Amerikaanse Kubiiki Pride trof haar al negen maanden vermiste dochter (14) aan als prostituee op advertentiewebsite Backpage.com. Om haar te bevrijden besloot Pride zich voor te doen als klant en zo haar eigen dochter te ‘bestellen’.

Sven Van Malderen en Simone van Zwienen

170 euro. Dat betaalde Pride om haar dochter terug te krijgen. Hun opmerkelijke verhaal maakt deel uit van I am Jane Doe, een Netflix-documentaire over minderjarige vrouwen die via onlineadvertenties in de seksindustrie terechtkomen.

Dochter M.A. wilde als 13-jarige dolgraag naar een schoolfeest, maar mocht niet van haar moeder omdat ze nog te jong was. 's Avonds glipte ze toch het huis uit, een beslissing die haar bijzonder duur kwam te staan. Ze vond geen lift meer naar huis en stapte in de wagen van een onbekende vrouw. M.A. werd zo een van de ruim 100.000 kinderen die jaarlijks het slachtoffer worden van mensenhandel in de VS.KinderhandelNegen maanden lang gaf ze geen teken van leven. Tot een buur plots aan haar moeder voorstelde om eens naar het escortgedeelte van de advertentiesite Craigslist te kijken, daar waren in het verleden immers ook vermiste kinderen opgedoken. "We checkten alles, maar vonden niets. En daar waren we blij mee", herinnert Kubiiki zich. "Mijn man stelde voor om ook eens de site Backpage onder de loep te nemen. Daar had ik zelf al een koelkast gekocht en enkele kleren verkocht. Geen haar op mijn hoofd dat eraan dacht dat daar ook kinderen verhandeld werden."De tekst loopt door onder de video.

MagerHaar dochter was het slachtoffer geworden van vrouwenhandelaren. Kubiiki belde de politie, maar daar werd ze eerst nog doorverwezen naar de cyberafdeling. "Dat duurde allemaal te lang, dus besloot ik zelf in actie te komen. Ik probeerde haar te 'boeken' voor 200 dollar (170 euro), tot mijn grote verbazing kreeg ik via de telefoon antwoord. Ik dacht dat er iemand met haar zou meekomen, maar dat bleek niet het geval. Toen ik haar van de trein zag stappen, verliet ik mijn schuilplaats. Ze viel op de grond en begon te huilen. Ze zag er totaal anders uit, veel groter en magerder."De tekst loopt door onder de video.

M.A. was gedurende een jaar niet weg te slaan uit ziekenhuizen, ze probeerde ook nog verschillende keren weg te lopen. "Ze kan niet werken, heeft vaak emotionele inzinkingen en vindt het lastig als er mensen in haar buurt komen", aldus haar moeder. "School is dus ook nooit een optie voor haar geweest. Ze slaapt op vreemde tijdstippen omdat ze nog altijd nachtmerries heeft."

De vrouw die haar al die ellende bezorgde, kreeg uiteindelijk vijf jaar cel. De expliciete foto's, die bleven gewoon online staan. "Ik heb Backpage tientallen keren gebeld, met de vraag ze weg te halen. Mijn dochter was nog een kind, ze was het slachtoffer van een misdaad. Maar ik kreeg nul op rekest: verwijderen lukte enkel als ik er fiks voor betaalde. Uiteindelijk namen ze de telefoon zelfs niet meer op." Kubiiki werd woest. "Op de foto's zie je duidelijk dat ze nog een kind is. Dit moest stoppen en dus spande ik een proces aan."

WanhopigDe uitspraak van de rechter was voor de 39-jarige vrouw een nieuwe klap in haar gezicht. De rechter oordeelde dat de site niet verantwoordelijk gesteld kon worden voor de inhoud die erop gezet wordt. ,,Websites die illegale dingen verkopen, worden offline gehaald. Waarom kan dat dan niet voor Backpage, dat miljoenen verdient aan de verkoop van kinderen?", klinkt het wanhopig.

Pas dit jaar - zeven jaar later - bezwijkt Backpage onder druk van nieuwe rechtszaken. De seksadvertenties zijn weg, maar de problemen zijn daarmee niet van de baan. "Ik maak nu gewoon, net als vele anderen, reclame in de datingsectie", stelt een zekere 'Tyffany' (18) tegen de New York Times.

Verdorven wereldjeZe kwam in het verdorven wereldje terecht toen ze amper veertien jaar oud was. Voor haar bleken de strengere regels geen goede zaak. "Dankzij die advertenties kon je een klant eerst telefonisch of via sms spreken. Als de toon niet beviel, kon je altijd weigeren. Nu vinden de mannen ons moeilijker en dus laten pooiers ons veel vaker op straat werken. En daar weet je nooit wie je tegen het lijf loopt, het is gevaarlijker geworden."

Voor Kubiiki blijft het vooral wonden likken. "Haar kindertijd heeft mijn dochter nooit meer teruggekregen. Ik weet dat ze er nog steeds zwaar van afziet. Net als ik trouwens."

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal