Officier van justitie vergelijkt Bandidos met pedofielenclub Martijn

Print
Officier van justitie vergelijkt Bandidos met pedofielenclub Martijn

Afbeelding: Ermindo Armino

Als pedofielenclub Martijn verboden kan worden, moet dat met motorclub Bandidos ook lukken.

Niets doen tegen het geweld van de Bandidos is in elk geval geen optie. Dat betoogde officier van justitie Ward Ferdinandusse vrijdagochtend in de rechtbank van Utrecht.

Verbod
Daar ging de juridische strijd tussen De Bandidos en het Openbaar Ministerie de tweede zittingsdag in. Inzet: het verbod in Nederland van de Hollandse tak, maar ook van de wereldwijd georganiseerde motorclub met die naam.  

Hechte groep
Dat kan juridisch volgens het Openbaar Ministerie, want er is ook een verbod voor de Verenging Martijn, die ijverde voor acceptie van pedofilie. De Hoge Raad vond dat Martijn een hechte groep personen vormde die gevaren van seksueel contact met jonge kinderen bagatelliseerde en die contacten verheerlijkte en aanspoorde. Of dat ook leidde tot kindermisbruik was niet van belang. "Op precies dezelfde manier moet de constatering dat Bandidos MC ernstig geweld bagatelliseert, verheerlijkt en propageert  tot een verbod leiden", zei Ferdinandusse.

Volgens hem hoeft het OM niet te bewijzen dat de Bandidos geweld plegen. Hij vindt overigens wel dat ze dat veelvuldig en grof doen. 

Geen poot om op te staan
Advocaat Marnix van der Werf van de Bandidos blijft erbij dat het Openbaar Ministerie in dit proces geen poot heeft om op te staan. Het OM wil immers de wereldwijde Bandidosclub en de vereniging Bandidos Holland verbieden, terwijl deze allebei niet bestaan. De Bandidos hebben in Nederland wel chapters in Sittard, Utrecht en Nijmegen. "Maar daar is  geen verbod voor gevraagd".

Ter verdediging liet officier van justitie Ferdinandusse de rechtbankschermafbeeldingen zien uit de kersverse tv-documentaire  De Verdediging. Daarin was woensdagavond de Limburgse Bandidos voorman Harrie Ramakers te zien in een hesje met op de rug de tekst Bandidos Holland. Ferdinandusse haalde ook aan dat Ramakers werd gepresenteerd als de president van motorclub Bandidos en dat hij in zijn huis in Nieuwstadt groot “Bandidos Holland” op de muur had staan.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →