Officier van justitie vergelijkt Bandidos met pedofielenclub Martijn

© Ermindo Armino

Als pedofielenclub Martijn verboden kan worden, moet dat met motorclub Bandidos ook lukken.

Jos Emonts

Niets doen tegen het geweld van de Bandidos is in elk geval geen optie. Dat betoogde officier van justitie Ward Ferdinandusse vrijdagochtend in de rechtbank van Utrecht.VerbodDaar ging de juridische strijd tussen De Bandidos en het Openbaar Ministerie de tweede zittingsdag in. Inzet: het verbod in Nederland van de Hollandse tak, maar ook van de wereldwijd georganiseerde motorclub met die naam.

Hechte groepDat kan juridisch volgens het Openbaar Ministerie, want er is ook een verbod voor de Verenging Martijn, die ijverde voor acceptie van pedofilie. De Hoge Raad vond dat Martijn een hechte groep personen vormde die gevaren van seksueel contact met jonge kinderen bagatelliseerde en die contacten verheerlijkte en aanspoorde. Of dat ook leidde tot kindermisbruik was niet van belang. "Op precies dezelfde manier moet de constatering dat Bandidos MC ernstig geweld bagatelliseert, verheerlijkt en propageert tot een verbod leiden", zei Ferdinandusse.Volgens hem hoeft het OM niet te bewijzen dat de Bandidos geweld plegen. Hij vindt overigens wel dat ze dat veelvuldig en grof doen. Geen poot om op te staanAdvocaat Marnix van der Werf van de Bandidos blijft erbij dat het Openbaar Ministerie in dit proces geen poot heeft om op te staan. Het OM wil immers de wereldwijde Bandidosclub en de vereniging Bandidos Holland verbieden, terwijl deze allebei niet bestaan. De Bandidos hebben in Nederland wel chapters in Sittard, Utrecht en Nijmegen. "Maar daar is geen verbod voor gevraagd".

Ter verdediging liet officier van justitie Ferdinandusse de rechtbankschermafbeeldingen zien uit de kersverse tv-documentaire De Verdediging. Daarin was woensdagavond de Limburgse Bandidos voorman Harrie Ramakers te zien in een hesje met op de rug de tekst Bandidos Holland. Ferdinandusse haalde ook aan dat Ramakers werd gepresenteerd als de president van motorclub Bandidos en dat hij in zijn huis in Nieuwstadt groot “Bandidos Holland” op de muur had staan.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal