Onderscheiding voor heldinnen Gertie en Mia die man voor trein wegtrokken

Print
Onderscheiding voor heldinnen Gertie en Mia die man voor trein wegtrokken

Heldinnen Mia en Gertie kregen een Koninklijke onderscheiding van burgemeester Hessels voor hun daad. Afbeelding: Ermindo Armino

Ze redden afgelopen mei de 82-jarige Jean Crombag van de dood op een spoorwegovergang in Susteren. De helden Mia van Buggenum (70) en Gertie van Mulken (58) kregen vrijdag een Koninklijke onderscheiding voor hun daad.

Jean Crombag loopt met een stok rond door de zaal in Echt gevuld met vrienden en familie. Nadat zijn scootmobiel door de trein kapot werd gereden, kocht hij geen nieuwe meer. "Ik vraag nu mijn dochters of ze me brengen als ik ergens naartoe moet, zoals vandaag", aldus een glunderende Crombag. Hij neemt plaats om te kijken hoe ‘zijn heldinnen’ Mia en Gertie de Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon krijgen van burgemeester Jos Hessels.

Afgeslagen
Voor de onderscheiding wordt er kort teruggeblikt op die woensdagochtend 31 mei. Crombag is dan net bij zijn kinderen op bezoek geweest en vertrekt richting huis. Wanneer hij de spoorwegovergang overgaat, slaat zijn scootmobiel af. Hij kan geen kant meer op, terwijl de spoorbellen rinkelen. Dan ziet hij een trein naderen.

Lees ook: Bloemen voor vrouwen die leven van man met scootmobiel redde

Op dat moment komen Van Mulken uit Spaubeek en Van Buggenum uit Amsterdam ieder in hun eigen auto aanrijden. Twijfelen doen ze niet. Daar is ook geen tijd voor: de intercity nadert. Ze weten Crombag uit de scootmobiel te trekken. Hij blijft ongedeerd. Zijn scootmobiel wordt wel geraakt door de trein. Er blijft niets van over. 

Bescheiden
Beide dames blijven bescheiden. Aanvankelijk zitten ze niet te wachten op zoveel media-aandacht. "We deden gewoon onze plicht", aldus Van Buggenum. "Maar ik ben hier omdat ik hoorde dat Crombag ons wilden bedanken. Dat vind ik toch wel leuk", vult Van Mulken aan.

Vijfde keer 
Het is de vijfde keer dat iemand in Limburg de onderscheiding krijgt. Vorig jaar kregen Ine van der Linden en Monique Houben uit Echt de onderscheiding twee andere vrouwen de onderscheiding in Echt-Susteren nadat zij een laveloze man met zijn hoofd van de spoorrails trokken.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →