Onderscheiding voor heldinnen Gertie en Mia die man voor trein wegtrokken

Heldinnen Mia en Gertie kregen een Koninklijke onderscheiding van burgemeester Hessels voor hun daad.© Ermindo Armino

Ze redden afgelopen mei de 82-jarige Jean Crombag van de dood op een spoorwegovergang in Susteren. De helden Mia van Buggenum (70) en Gertie van Mulken (58) kregen vrijdag een Koninklijke onderscheiding voor hun daad.

Rik van Hulst

Jean Crombag loopt met een stok rond door de zaal in Echt gevuld met vrienden en familie. Nadat zijn scootmobiel door de trein kapot werd gereden, kocht hij geen nieuwe meer. "Ik vraag nu mijn dochters of ze me brengen als ik ergens naartoe moet, zoals vandaag", aldus een glunderende Crombag. Hij neemt plaats om te kijken hoe ‘zijn heldinnen’ Mia en Gertie de Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon krijgen van burgemeester Jos Hessels.

AfgeslagenVoor de onderscheiding wordt er kort teruggeblikt op die woensdagochtend 31 mei. Crombag is dan net bij zijn kinderen op bezoek geweest en vertrekt richting huis. Wanneer hij de spoorwegovergang overgaat, slaat zijn scootmobiel af. Hij kan geen kant meer op, terwijl de spoorbellen rinkelen. Dan ziet hij een trein naderen.

Lees ook: Bloemen voor vrouwen die leven van man met scootmobiel redde

Op dat moment komen Van Mulken uit Spaubeek en Van Buggenum uit Amsterdam ieder in hun eigen auto aanrijden. Twijfelen doen ze niet. Daar is ook geen tijd voor: de intercity nadert. Ze weten Crombag uit de scootmobiel te trekken. Hij blijft ongedeerd. Zijn scootmobiel wordt wel geraakt door de trein. Er blijft niets van over.

BescheidenBeide dames blijven bescheiden. Aanvankelijk zitten ze niet te wachten op zoveel media-aandacht. "We deden gewoon onze plicht", aldus Van Buggenum. "Maar ik ben hier omdat ik hoorde dat Crombag ons wilden bedanken. Dat vind ik toch wel leuk", vult Van Mulken aan.

Vijfde keer Het is de vijfde keer dat iemand in Limburg de onderscheiding krijgt. Vorig jaar kregen Ine van der Linden en Monique Houben uit Echt de onderscheiding twee andere vrouwen de onderscheiding in Echt-Susteren nadat zij een laveloze man met zijn hoofd van de spoorrails trokken.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal