Zuyderland zet rem op patiënten van zorgverzekeraar VGZ

Print
Zuyderland zet rem op patiënten van zorgverzekeraar VGZ

Foto ter illustratie. Afbeelding: Archief ANP

Naar schatting enkele honderden patiënten van het Zuyderlandziekenhuis, die zijn verzekerd bij VGZ, moeten vanaf half oktober zes weken langer wachten op hun behandeling.

Volgens bestuurder Roel Goffin heeft VGZ te weinig zorg ingekocht. Zuyderland klopte in april al aan bij de verzekeraar, die in daarop volgende gesprekken een “substantieel aanbod van miljoenen” deed, zegt VGZ-woordvoerder Jaap de Bruijn. "We vinden het jammer dat de door ons uitgestoken hand niet tot een ander resultaat heeft geleid.” Volgens woordvoerder Falco Cremers van Zuyderland bleef er “een te groot verschil te overbruggen”.

Aandoeningen
Patiënten die langer moeten wachten, komen naar het ziekenhuis voor aandoeningen op het gebied van orthopedie (heup- en knieprotheses) en chirurgie (galblaas, liesbreuk, fistels). Goffin noemt het een pijnlijke maatregel, maar “Zuyderland dreigt voor het tweede jaar op rij zorg aan patiënten voor eigen rekening te moeten nemen. Dat kunnen we niet blijven volhouden.”

Reiskosten
VGZ, dat stelt dat het Zuyderland ook over 2016 al een flink bedrag heeft bijgepast, kan patiënten die dat willen verwijzen naar andere ziekenhuizen. “Als mensen verder moeten reizen, vergoeden wij de reiskosten.”

Zuyderland maakte vorige maand al bekend dat het ziekenhuis er ook in het tweede kwartaal van dit jaar niet in was geslaagd de terugval in omzet te stuiten. Die blijft  3,5 procent achter op het in april gepresenteerde besparingsplan. In absolute cijfers zou dat voor heel 2017 een tekort betekenen van 7 miljoen euro.

Onder VGZ vallen ook de zorgverzekeringen van IZA, IZZ, Univé, UMC, Bewuzt, Zekur, Promovendum, Zorgzaam. IAK, Turien, Goudse, Univé, Aevitae en Besured, meldt Zuyderland.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →