Franssen en judobond bereiken akkoord

© ANP/Remko de Waal

Na lang getouwtrek zijn Juul Franssen en Judo Bond Nederland (JBN) het eens geworden over de inrichting van de topsportcarrière van de Reuverse. Beide partijen zijn een maatwerkoplossing overeengekomen die in lijn ligt met de rechterlijke uitspraak van 3 mei. Toen sommeerde de rechter dat beide partijen samen tot een oplossing moesten zien te komen.

Van onze verslaggever

Franssen wilde zich eind vorig jaar niet meteen aansluiten bij de centrale trainingen van de bond op Papendal. Dat was voor JBN reden haar uit de nationale selectie te zetten. Daarmee verloor Franssen niet alleen de kans op uitzending naar internationale toernooien, ze raakte ook haar A-status bij NOC*NSF kwijt. De judoka, uitkomend in de gewichtsklasse tot 63 kilogram, spande vervolgens een kort geding aan tegen JBN. De rechter stelde haar daarin in het gelijk. Die bepaalde ook dat beide partijen tot een maatoplossing moesten komen.

EindelijkDat is nu, vijf maanden na dato, eindelijk gelukt. Franssen gaat de trainingen op Papendal combineren met trainingen in haar eigen woon- en studieomgeving Rotterdam. In Rotterdam zal Franssen worden bijgestaan door haar eigen trainers. Op Papendal en tijdens alle uitzendingen naar toernooien en trainingsstages is de begeleiding en coaching in handen van JBN-coach Jean Paul Bell. De betrokken trainers hebben onderling afstemming over het programma voor het optimale training- en wedstrijdresultaat van Franssen. Het aantal trainingen per locatie wordt afgestemd op haar studieprogramma. "Ik ben vooral heel opgelucht dat we eruit zijn gekomen”, zegt Franssen. ,,Het afgelopen jaar is voor mij heel zwaar geweest. Ik hoop vanaf nu alleen nog een krachtmeting op de mat aan te gaan. Ik heb vertrouwen in een succesvolle samenwerking met de JBN, Jean Paul Bell en mijn eigen trainers. Ik kijk dan ook enorm uit naar mijn eerste wedstrijd tijdens de Grand Prix in Den Haag."

BlijOok directeur topsport Henry Bonnes van JBN is blij dat er een einde is gekomen aan het langslepende conflict. "Het is fijn dat we er gezamenlijk in zijn geslaagd om een maatwerkoplossing af te spreken die voor beide partijen én werkbaar is én vertrouwen geeft in een succesvolle toekomst. Het is belangrijk dat we deze bladzijde nu snel omslaan en dat we ons kunnen richten op de prestaties op de mat."

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal