Directeur weg bij woningcorporatie na uiterst kritisch rapport

Het kantoor van De Voorzorg in Hoensbroek© De Limburger/Luc Lodder

Woningstichting De Voorzorg uit Hoensbroek stelt orde op zaken na een uiterst kritisch rapport van de Autoriteit Woningcorporaties (AW).

Hans Goossen en Theo Sniekers

Bestuurder Jos Kerkhoffs zat al na snel het verschijnen van het rapport van onafhankelijk toezichthouder AW eind 2016 ziek thuis. Hij is nu definitief directeur-af, meldde vrijdag de Raad van Commissarissen, die verder geen toelichting wil geven.

AdviseurDe Autoriteit Woningcorporaties oordeelde eind 2016 hard over het toezicht van de RvC. Die liet zich bij projecten in belangrijke mate leiden door oud-directeur Frans de Waal, die na zijn vertrek in 2006 tot in 2015 werd ingehuurd als persoonlijk adviseur van zijn opvolger Kerkhoffs. De eigen rol van de RvC bleef onzichtbaar.

ZoonDe AW was ook kritisch over het aanbestedingsbeleid. Meer specifiek betrof dit het rechtstreeks inschakelen van de zoon van de adviseur als huisaannemer voor onderhoudswerk, met de laatste jaren een jaaromzet van 1,4 miljoen euro. Dat gebeurt al sinds 1995, toen De Waal nog directeur was. De Waal senior zegt hierin nooit een rol te hebben gespeeld. De aannemer vecht de uitsluiting juridisch aan.

In opdracht van de AW heeft de Voorzorg een verbeterplan opgesteld dat nu wordt uitgevoerd. De rijksdienst houdt de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal