Directeur weg bij woningcorporatie na uiterst kritisch rapport

Print
Directeur weg bij woningcorporatie na uiterst kritisch rapport

Het kantoor van De Voorzorg in Hoensbroek Afbeelding: De Limburger/Luc Lodder

Woningstichting De Voorzorg uit Hoensbroek stelt orde op zaken na een uiterst kritisch rapport van de Autoriteit Woningcorporaties (AW).

Bestuurder Jos Kerkhoffs zat al na snel het verschijnen van het rapport van onafhankelijk toezichthouder AW eind 2016 ziek thuis. Hij is nu definitief directeur-af, meldde vrijdag de Raad van Commissarissen, die verder geen toelichting wil geven.

Adviseur
De Autoriteit Woningcorporaties oordeelde eind 2016 hard over het toezicht van de RvC. Die liet zich bij projecten in belangrijke mate leiden door oud-directeur Frans de Waal, die na zijn vertrek in 2006 tot in 2015 werd ingehuurd als persoonlijk adviseur van zijn opvolger Kerkhoffs. De eigen rol van de RvC bleef onzichtbaar.

Zoon
De AW was ook kritisch over het aanbestedingsbeleid. Meer specifiek betrof dit het rechtstreeks inschakelen van de zoon van de adviseur als huisaannemer voor onderhoudswerk, met de laatste jaren een jaaromzet van 1,4 miljoen euro. Dat gebeurt al sinds 1995, toen De Waal nog directeur was. De Waal senior zegt hierin nooit een rol te hebben gespeeld. De aannemer vecht de uitsluiting juridisch aan.

In opdracht van de AW heeft de Voorzorg een verbeterplan opgesteld dat nu wordt uitgevoerd. De rijksdienst houdt de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen