Vrees voor nog meer geweld van motorclub Bandidos

Print
Vrees voor nog meer geweld van motorclub Bandidos

Foto ter illustratie. Foto: Archief De Limburger

Het Openbaar Ministerie vreest nog meer geweld van de Bandidos als de rechter de club in Nederland niet snel verbiedt.

Vooral voor escalatie bij het chapter in Sittard wordt gevreesd, schrijft De Limburger zaterdag.

No mercy
De angst voor escalatie is extra groot, omdat nog niemand van de Bandidos een zogenaamde Expect no mercy-patch (Verwacht geen genade) van zijn club draagt. Volgens het OM zouden daar alleen clubleden voor in aanmerking komen wanneer ze extra veel geweld hebben gebruikt in dienst van de club. Het liefst tegen rivalen. 

Erger
Blijkbaar, zo redeneert het OM, hebben president Harrie Ramakers en zijn Limburgse brothers nog niet genoeg geweld gepleegd om deze eervolle clubonderscheiding te mogen dragen. Het kan én moet dus nog erger, vreest officier van justitie Ward Ferdinandusse. En dat zal in zijn visie ook gebeuren als de overheid niet snel ingrijpt en de club verbiedt. 

Advocaat Marnix van der Werf van de Bandidos vindt de veronderstellingen van het OM kletskoek. De Bandidos kennen aan de patches verspreid over de wereld heel andere en uiteenlopende betekenissen toe. De rechtbank Midden-Nederland beslist op 20 december over de verzoeken van het OM om de Bandidos te verbieden.

Liegen
"Je ziet dat ze maar wat zeggen", was de reactie van de president Harrie Ramakers van het Sittardse chapter. "Er is de laatste twee jaar totaal niets meer gebeurd, en toch roept het OM dat iedere dag geweld wordt gebruikt door de Bandidos. Ik vind dat een officier van justitie niet mag liegen. Maar wat kunnen we doen? We wachten maar tot 20 december."

Ramakers toonde zich flink in zijn wiek geschoten over de vergelijking door het OM van de Bandidos met pedofielenvereniging Martijn, die door de rechter is verboden. "Je kunt een Bandido niet erger raken. Dit slaat echt alles. Kun je zien hoe wanhopig ze zijn."