Race om opening van het allereerste kattencafé in Limburg

Naaktkat Moes.© Bie Moes

Wie opent het allereerste kattencafé in Limburg? Drie onderneemsters zijn momenteel verwikkeld in een race om de primeur: een horecazaak waar de klanten kunnen knuffelen met een kat.

Sjors van Beek

Zowel in Venlo als in Sittard en Maastricht zijn vergevorderde plannen om zo’n kattencafé te openen. In alle drie de plaatsen wordt gemikt op het voorjaar 2018. "Wat er zo leuk is aan katten? Dat zachte gespin dat een stofje in je hersenen losmaakt waar je heel relaxed van wordt", zegt Carla Jongerius die zich in Maastricht wil vestigen.

KattenliefhebbersDe formule is overal min of meer dezelfde: een horecazaak voor koffie, broodjes en kleine hapjes in het gezelschap van meerdere katten die permanent ter plekke wonen. Doelgroep, naast ‘gewone’ horecaklanten: kattenliefhebbers en mensen die thuis geen katten kunnen of mogen houden. Plus kinderen, bejaarden en Wajongers die wel eens een poes willen strelen, zo vertellen de Limburgse onderneemsters.

VenloDe plannen voor Kattencafé Cuddles in Venlo werden gisteren bekend. Initiatiefneemster is Danilla van den Heuvel (23) die het café wil openen met haar tante Gabby Otten (42). Deze laatste runt momenteel het jeugd- en supportershome bij VVV. Danilla, studente marketing management aan de Universiteit Tilburg: "Als we een pand hebben moeten we dat eerst volledig katten-proof maken. Dat wil zeggen: een afgesloten bar en keuken zodat de katten daar niet kunnen komen. En een cats only-zone waar de katten even alleen kunnen zijn als ze gestresst zijn en geen zin hebben om geknuffeld te worden."

Foto: Danilla van den Heuvel (L) en haar compagnon Gabby Otten.Buiten de reguliere horecavergunningen zijn geen speciale papieren nodig. Maar de NVWA (Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit) ziet wel streng toe op de hygiëne en de indeling, weet ze.

AsielIn het Venlose café komen zo’n acht katten uit asiel of opvang. "Ze worden geselecteerd op een goede omgang met mensen en andere katten. Ook moeten ze zin hebben in aandacht. Het is niet de bedoeling dat mensen met hun eigen kat op bezoek komen".

Danilla loopt al jaren rond met het plan. "Ik ben in kattencafe’s gaan kijken in Nijmegen, Groningen en Leeuwarden. En ik bezocht vaak het kattencafé in Boedapest waar ik een tijdje woonde. Eerst dacht ik dat Venlo geen stad was voor zoiets. Maar er wonen steeds meer studenten, en ze zeggen dat Duitsers ook gek zijn op katten, haha".

In Aken is sinds eind 2015 al kattencafé Milou geopend, toentertijd het zesde in Duitsland.

SittardIn Sittard loopt de 30-jarige Marloes Heijnders al een poos met plannen voor Kattencafé ‘Bie Moes’. Net als de andere katten-entrepeneurs is ze nog op zoek naar een geschikt pand. "Dat blijkt iets lastiger dan gedacht, we zoeken nu net buiten het kernwinkelgebied”.

Ook Marloes, nu nog werkzaam als basisschooljuf, en haar zakenpartner Eva Ramaekers (29) mikken op een ‘zaak voor een klein hapje en drankje waar je gezellig kunt knuffelen met katten’. Ook zij willen activiteiten gaan ontplooien in samenwerking met verzorgingstehuizen en speciaal onderwijs. "En katgerelateerde spulletjes verkopen. Wenskaarten, kussens en zo. En slaapzakken. Voor katten, inderdaad. Ik heb zelf twee naaktkatten, die liggen graag warm”.

MaastrichtNog zuidelijker is Carla Jongerius (28) druk in de weer met Kattencafé Kattenkwaad. Ook hier nog geen pand, wel concrete plannen. "De formule? Drie euro entree, tevens broodjesafhaal, en verkoop van T-shirts, sieraden en allerlei spulletjes, ook voor katten”. Nu nog werkzaam bij een boerderij-‘landswinkel’ en opgeleid als kok/banketbakker wil Jongerius – met haar vriendin Kylie van der Leij (27) - vooral streekproducten gaan leveren. En het kattencafé moet ‘een speelparadijs worden voor katten, met allemaal plankjes en verstophoekjes, net als mijn huis’.

Alle dames willen de financiering deels rond krijgen met crowdfunding. Die acties gaan binnenkort allemaal van start. En alle drie hebben ze goede hoop de primeur binnen te halen van het eerste Limburgse kattencafé. Dus nu maar afwachten wie als eerste de kat in het bakkie heeft.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal