Opvolger vertrekkend bisschop Wiertz al in beeld

Print
Opvolger vertrekkend bisschop Wiertz al in beeld

Foto: ANP/Marcel van Hoorn

De naam van de opvolger van mgr. Frans Wiertz zal waarschijnlijk niet lang op zich laten wachten.

De pauselijke nuntius (vrij vertaald de ambassadeur van het Vaticaan in ons land) zou volgens ingewijden al bezig zijn met het screenen van drie kandidaten.

Zoektocht
Wiertz diende zijn ontslagaanvraag in maart van dit jaar in. In mei heeft paus Franciscus het ontslag geaccepteerd. Hij gaf daarmee meteen ook het startsein voor de zoektocht naar een opvolger. Het kathedraal kapittel van het bisdom Roermond (het hoogste adviesorgaan) was eerst aan zet. Dit kapittel, bestaande uit maximaal twaalf priesters die de titel kanunnik dragen, stelde een lijst op met drie namen van geschikte kandidaten.

Terna
Deze lijst, de zogenoemde terna, is vervolgens besproken door de Nederlandse bisschoppenconferentie. De verzamelde bisschoppen kwamen op hun beurt ook met een lijst van drie namen. Dat kunnen (deels) dezelfde namen zijn als die op de terna. Vervolgens is het de beurt aan de pauselijke nuntius. Hij wint nadere informatie in over de kandidaten alvorens zijn bevindingen naar Rome te sturen. De paus heeft het laatste woord. Hij kan de voordracht vanuit Nederland aannemen of zelf een andere kandidaat aanwijzen.