Amerikaanse veiligheidsdiensten wisten 'nieuw 9/11' te voorkomen

Print
Amerikaanse veiligheidsdiensten wisten 'nieuw 9/11' te voorkomen

Een agent op Times Square in New York. Foto ter illustratie. Foto: AFP/Stephanie Keith

Het Amerikaanse Openbaar Ministerie heeft bekendgemaakt drie vermoedelijke terroristen te hebben gearresteerd. Ze worden verdacht van het beramen van aanslagen in New York namens Islamitische Staat (IS) in 2016. Ze werden opgepakt mede dankzij het werk van een undercover FBI-agent.

Het trio zou onder meer van plan geweest zijn bommen tot ontploffing te brengen op het razend drukke plein Times Square in Manhattan en in de metro. De veiligheidsdiensten hebben de plannen verijdeld.

Nieuw 9/11
De drie mannen die werden gearresteerd zijn de 19-jarige Abdulrahman El Bahnasawy, een Canadese staatsburger, Talha Haroon, een 19-jarige Amerikaan die in Pakistan woont, en de 37-jarige Russel Salic, een Filipijn die instond voor de financiering van de aanslag.

De Canadees El Bahnasawy werd op 21 mei 2016 opgepakt nadat hij van Canada naar Amerika was gevlogen om de aanslag voor te bereiden. Hij was in het bezit van het materiaal om de bommen te maken. El Bahnasawy heeft bekend schuldig te zijn en wacht op zijn vonnis. Hij zou geschreven hebben dat hij een 'nieuw 9/11' wilde aanrichten, meldt nieuwszender CNN

Infiltratie
De arrestaties werden mede mogelijk gemaakt door de infiltratie van een FBI-medewerker. De undercoveragent had zich uitgegeven voor een IS-aanhanger en kon zo informatie inwinnen over de terroristische plannen van het drietal. Hij had hen overtuigd bereid te zijn te helpen bij de uitvoering van de aanslag.

Waterstofbom
El Bahnasawy had tegen de FBI-agent gezegd dat hij een aanslag wilde plannen in stijl van de aanslagen in Parijs en Brussel. Haroon en hij hadden ook 'een goed plan voor de metro'. Ze wilden een autobom plaatsen op Times Square. El Bahnasawy zei daarvoor 'een zeer sterke bom' nodig te hebben en kocht 18 kilo waterstofperoxide, die hij op het adres van de undercoveragent liet bezorgen.

El Bahnasawy plande ook schietpartijen tijdens concerten, want 'daarbij vallen veel doden'. Hij had geen namen van zalen genoemd.

Tegen de drie mannen zijn celstraffen geëist die oplopen tot levenslang.