Veldense Imre van Opstal wint dansprijs in Maastricht

Print
Veldense Imre van Opstal wint dansprijs in Maastricht

Imre van Opstal met de bloemen. Foto: Jochem Jurgens

Danseres Imre van Opstal uit Velden heeft vrijdagavond de Zwaan voor meest indrukwekkende dansprestatie gewonnen.

Ze kreeg de prijs tijdens het Gala van de Nederlandse Dansdagen in Maastricht. In een daaropvolgende speech bedankte ze onder anderen haar ouders en haar eveneens dansende broer Marne en zussen Myrthe en Xanthe.

Charisma
De jury noemt Van Opstal een van de meest opvallende dansers van het Nederlands Dans Theater. "Een performer met een perfecte techniek, mystiek charisma en soms angstwekkende kracht die van een andere wereld lijkt te komen." Ze krijgt de prijs specifiek voor haar deel in de choreografie Salt Womb. "Zelfs in dit hypnotiserende ensemblewerk weet Imre van Opstal telkens de blikken te stelen. Onuitputtelijk, sensueel, maar met getemperde energie neemt deze bijzondere danseres het materiaal in zich op om het vervolgens te overstijgen", stelt de jury.

Onlangs maakte Van Opstal de overstap naar Israel, zij danst nu net als haar zus Xanthe bij de Batsheva Dance Company. Marne en Myrthe dansen nog bij NDT, hoewel die laatste momenteel met zwangerschapsverlof is.

Meer prijzen
Vrijdagavond werden meer prijzen uitgereikt. Zo kreeg artistiek directeur van Scapino Ballet Rotterdam Ed Wubbe de Gouden Zwaan en kreeg Marco Goecke voor zijn Midnight Raga de prijs voor meest indrukwekkende dansproductie. Shailesh Bahoran kreeg Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht 2017, een stimuleringsprijs voor een talentvolle jonge maker en Gaia Gonnelli kreeg de prijs voor Jong Publiek.