Nieuwe kabinet staat proef met legale wietteelt toe

Print
Nieuwe kabinet staat proef met legale wietteelt toe

Foto ter illustratie. Foto: iStock

Het aankomende kabinet met VVD, CDA, D66 en ChristenUnie wil een proef waarbij in een beperkt aantal gemeenten legaal geteelde wiet wordt verspreid.

Ingewijden bevestigen berichtgeving hierover door RTL Nieuws

Met de proef moet duidelijk worden of de criminaliteit afneemt dankzij legale teelt en of deze wiet minder schadelijke stoffen kan bevatten dan de illegaal geteelde. Met een speciale vergunning kan een bedrijf de wiet straks legaal telen. Het experiment moet in enkele grote en middelgrote plaatsen de complete keten van teelt tot verkoop in de coffeeshops reguleren. Gemeenten kunnen zichzelf aanmelden. In totaal komen straks zes tot tien plaatsen in aanmerking.

Heerlen
Heerlen was al langer voorvechter van een proef met legale wiet, maar werd tot nu toe steeds tegengehouden door Den Haag. Voormalig burgemeester Depla leek vorig jaar gehoor te krijgen in de Tweede Kamer, maar tot een proef kwam het nooit. CDA en ChristenUnie, die zich steeds sterk tegen legalisering van de teelt hebben gekeerd, stemden uiteindelijk tegen het voorstel van D66, evenals de VVD. De huidige praktijk is dat wiet wel mag worden verkocht in een coffeeshop, maar niet geteeld of aangevoerd.

De huidige burgemeester van Heerlen, Ralf Krewinkel, is in een eerste reactie op Twitter enthousiast. "Eindelijk! Heerlen wil dit al jaren."