WK lijkt onmogelijk voor Oranje ondanks zege in Wit-Rusland

Print
Het kan bijna niet anders of het Nederlands elftal mist na het EK van 2016 ook het WK van 2018. Op bezoek bij het povere Wit-Rusland ploeterde Oranje zaterdag pas in de slotfase naar een nipte zege (1-3). Alleen een overwinning met zeven doelpunten verschil op Zweden kan dinsdag nog volstaan voor een plaats in de play-offs.

Dat het moeilijk voor Oranje zou worden om nog op het WK te komen, dat stond al een half jaar vast. En na de monsterzege van Zweden op Luxemburg (8-0) eerder op zaterdag stond Nederland tegen Wit-Rusland voor een schier onmogelijke opgave. Tijdens het duel in Borisov kon Oranje ook voor de zoveelste keer in de laatste drie jaar niet aantonen dat het iets op een groot toernooi te zoeken heeft.

Jaren tachtig
Na het EK 2016 ontbreekt Oranje dus ook zo goed als zeker op het komende WK. In de jaren tachtig van de vorige eeuw miste de nationale voetbalploeg voor het laatst twee grote toernooien op rij. Toen moest Nederland zelfs toekijken op het WK 1982, het EK 1984 en het WK 1986. Daarna stond er een nieuwe generatie op die Oranje in 1988 naar de Europese titel leidde.

Spelers van wereldklasse als Marco van Basten, Ruud Gullit, Frank Rijkaard en Ronald Koeman lijken zich nu niet snel aan te dienen. Na Guus Hiddink en Danny Blind heeft ook Dick Advocaat de nationale ploeg onvoldoende aan de praat gekregen. Al presteerde hij met een nederlaag tegen Frankrijk (0-4) en overwinningen op Luxemburg (5-0), Bulgarije (3-1) en Wit-Rusland (3-1) en oefenzeges op Marokko (2-1) en Ivoorkust (5-0) beduidend beter dan zijn voorgangers.

Monsterzege
"Alles of niets", zongen de meegereisde Nederlandse supporters voor de aftrap, met de monsterzege van Zweden op Luxemburg op hun netvlies. Advocaat hield echter aanvankelijk vast aan zijn beoogde basisformatie met drie aanvallers. Ook zo kreeg Oranje kansen, maar voor rust kwam alleen Davy Pröpper tot scoren.

Advocaat koos pas voor een extra aanvaller nadat Maksim Volodko de thuisploeg in de 55e minuut op gelijke hoogte had geschoten (1-1). Pas in de slotfase wist Oranje via een benutte strafschop van Arjen Robben en een vrije trap van Memphis Depay nog een zege veilig te stellen. Voor de goal van Depay ontsnapte Nederland tot twee keer toe aan de gelijkmaker.