'Kabinet krijgt problemen met nieuwe belasting voor huizenbezitters'

© ANP

© ANP

thumbnail:
thumbnail:

Het nieuwe kabinet gaat problemen krijgen met de nieuwe belasting voor huizenbezitters, die hun hypotheek hebben afgelost. Dat zegt VVD-erelid Hans Wiegel. "Dit is een hoogst merkwaardige maatregel. Deze muis gaat een hele grote staart krijgen."

Deborah Jongejan

Ingewijden bevestigen dat het nieuwe kabinet het eigenwoningforfait weer wil invoeren voor mensen die hun complete hypotheek hebben afbetaald. Dat kan veel vooral oudere Nederlanders veel geld gaan kosten: deze groep werd eerder juist vrijgesteld van deze belasting, om aflossen te stimuleren. Wiegel: "Dan heb je een huis gekocht en je best gedaan om je hypotheek af te lossen en vervolgens krijg je een straf voor spaarzaamheid."Hans Wiegel - Foto: ANPOok andere prominenten binnen de nieuwe coalitiepartijen zijn kritisch. VVD-prominent Frans Weisglas vindt het eveneens een slecht voorstel. "Het is onjuist om mensen te straffen voor het aflossen van hun hypotheek. Ik vrees dat mensen hierdoor niet gestimuleerd worden om snel hun schuld af te lossen."Oud-voorman Leen van Dijke van de ChristenUnie laat via Twitter zijn ongenoegen blijken. "Belasting blijven betalen over een huis waarvan de hypotheek is afgelost. Dat vind ik nog wel een dingetje. Een woning is een primaire levensbehoefte."

Dan heb je een huis gekocht en je best gedaan om je hypotheek af te lossen en vervolgens krijg je een straf voor spaarzaamheid. 

VoordeligerFiscalist Cor Overduin verwacht dat de maatregel niet bijdraagt aan het inkrimpen van de schuldenlast. "Mensen voelen zich bekocht. Je zult nu zien dat mensen nog eens zullen nadenken of ze extra snel gaan aflossen. Het kan voordeliger zijn om er langer over te doen."

Vooral ouderen worden geraakt door de plannen, omdat zij relatief vaak hun hypotheek hebben afgelost. Oppositiepartij 50Plus noemt het dan ook ‘een regelrechte ramp’. "Het is te gek voor woorden. Vooral voor mensen die netjes al hun schulden hebben afgelost en van een klein pensioen moeten rondkomen. Zij worden nu gestraft voor het bezit van een eigen woning", zegt 50Plus-Kamerlid Martin van Rooijen.

De Tweede Kamerfracties van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie buigen zich vandaag over het concept-regeerakkoord. De onderhandelaars mogen er daarna nog dingen aan veranderen, zodat de fracties er morgen definitief mee kunnen instemmen en het regeerakkoord kan worden gepresenteerd.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee