Limburg juicht om proef met wietteelt

Print
Limburg juicht om proef met wietteelt

Afbeelding: Valerie Kuypers

Limburgse burgemeesters zijn verheugd dat er kan worden geëxperimenteerd met legale wietteelt. Het kabinet is van plan hiervoor ruimte te creëren, zo lekte in het weekend uit.

De burgemeesters van de acht Limburgse gemeenten met coffeeshops juichen de doorbraak in het softdrugsdossier in meerderheid toe, blijkt uit een rondgang door De Limburger. Het nieuwe kabinet wil dat één organisatie van de overheid een vergunning krijgt om overheidswiet te gaan telen. 

Meerderheid
De meeste burgemeesters van Limburgse coffeeshopgemeenten zeggen jaren te hebben gewacht op deze kans. "Dit is echt een moment om te juichen", stelt de Maastrichtse burgemeester Penn-Te Strake. Ook de Venlose burgemeester Antoin Scholten, die ooit meeschreef aan een landelijk advies in deze richting, toont zich tevreden. "Twee jaar geleden haalde ons advies op een congres van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten een Noord-Koreaanse meerderheid. Zo’n 95 procent van de stemmers was ervan overtuigd dat dit het nieuwe beleid moet zijn." 

Experiment
De burgemeesters van Maastricht, Venlo, Heerlen en Weert weten nu al dat ze graag meedoen aan een experiment. Landelijk kunnen zes à tien gemeenten proefdraaien. Welke dat worden, beslist het Rijk. 
Meerdere burgemeesters melden blij te zijn dat er eveneens extra geld komt voor het zogeheten Ondermijningsfonds: 100 miljoen voor de aanpak van de ondermijnende activiteiten van de drugswereld in het openbaar bestuur.

Hardere aanpak
"Het zijn twee kanten van één medaille: de toevoer aan coffeeshops reguleren en wat er overblijft aan criminele kweek des te harder aanpakken", aldus Peter van Zutphen, loco-burgemeester in Heerlen. 
Marc Josemans, coffeeshophouder in Maastricht, benadrukt dat de experimenten in nauwe samenwerking met de branche moeten worden opgezet, willen ze slagen. 
 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →